Οι λεπτές ισορροπίες της επαναδιαπραγμάτευσης

Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών παραγόντων για το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες, καταλήγω στο συμπέρασμα πως για να έχει αποτελεσματικότητα η προσπάθεια της νέας ελληνικής Κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου θα πρέπει η ατζέντα των αιτημάτων να τεθεί σε διεθνές επίπεδο και να μην επικεντρωθεί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Οι διεθνείς συσχετισμοί είναι αυτή την στιγμή θετικοί για την Ελλάδα στο πεδίο της επαναδιαπραγμάτευσης του χρόνου αποπληρωμής και των όρων (επιτόκια κ.ά.) των δανείων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ αντιθέτως είναι αρνητικοί ως προς την επαναδιαπραγμάτευση των μεταρρυθμίσεων και -ιδίως- της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Εδώ χρειάζεται μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική από μέρους της νέας Κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει συνδέσει την επαναδιαπραγμάτευση με την άρση της μείωσης του κατώτερου μισθού και την παύση της μετενέργειας.  Η περαιτέρω όμως μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα φέρει σημαντική ελάφρυνση στο δημοσιονομικό βάρος για τα επόμενα χρόνια. Κοντολογίς, οι εργασιακές σχέσεις μπορούν να επαναπροσδιορισθούν και στο μέλλον, τα επιτόκια όμως και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων όχι. Τουλάχιστον όχι εύκολα.

Παράλληλα, η Ευρωπαική Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ρευστότητα της Οικονομίας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Εκεί η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και να απαιτήσει μεγάλες ενισχύσεις με δεδομένη την καταστροφική κατάσταση της Οικονομίας και τα ποσοστά της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να διεθνοποιηθεί.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.