Στουρνάρας στους FT: Το 2013 ή θα πετύχουμε ή θα χρεωκοπήσουμε

H συνέντευξη Στουρνάρα στους FT

H συνέντευξη Στουρνάρα στους FT

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε o Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπου επισείει τον κίνδυνο πτώχευσης λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αντέξει την κοινωνική πίεση.

“Μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη χρονιά αν τηρήσουμε τους στόχους του προγράμματος που συμφωνήσαμε με την Τρόικα. Η αποτυχία μπορεί να προκύψει εάν το πολιτικό σύστημα νοιώσει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για να την διαχειριστεί.”

Ο Στουρνάρας ισχυρίζεται επίσης πως ότι έχει γίνει μέχρι τώρα ήταν απαραίτητο αλλά δεν είναι αρκετό ώστε να αποτελέσει μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα: “Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή”.

Στη συνέχεια ο ΥπΟικ λέέι ότι η Κυβέρνηση θα δώσει τεράστια έμφαση το 2013 στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και θα άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επενδύσεις.
“Η εκταμίευση της δόσης των 34,2 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν λίγες ημέρες αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας στην ικανότητα της Κυβέρνησης να επιτύχει τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές και να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά την αντίσταση από τα Συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση των εταίρων μας να δώσουν στην Ελλάδα τόσα χρήματα -περισότερα από όσα περιμέναμε- αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου από την χώρα.”

“Ακόμη όμως αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Οποιαδήποτε αποτυχία από πλευρά της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση του χρέους θα σημάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.”

Ο Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο 4ο τρίμηνο του 2013 και μικρή ανάπτυξη το 2014.  “Θα δούμε φως προς το τέλος της επόμενης χρονιάς. Θα είναι όμως μια πολύ δύσκολη χρονιά … αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, μειώσουμε το έλλειμμα και εφαρμόσουμε τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερα τα πράγματα. Οι εισροές από την δόση της Τρόικα θα ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και θα ενθαρρύνουν τους αποταμιευτές να επιστρέψουν πολλά δις ‘από τα στρώματα΄πίσω στις καταθέσεις. Η Κυβέρνηση, επίσης, θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις των 9 δις προς τους προμηθευτές και τους ιδιώτες. Οι Τράπεζες θα μπορέσουν τώρα να αντλήσουν ρευστότητα από την διατραπεζική αγορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα και να ξαναρχίσουν να παρέχουν δάνεια στην αγορά.”

Εντύπωση κάνει η αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η χώρα λόγω της ενδεχόμενης “αδυναμίας των πολιτικών να χειριστούν την κατάσταση αν νοιώσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.” Θέτει έτσι τον εαυτό του εκτός του πολιτικού συστήματος και απευθείνει προειδοποίηση προς το πολιτικό προσωπικό ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί και το πρόγραμμα σταθεροποίησης πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Μια συνέντευξη που οπωσδήποτε θα συζητηθεί.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των FT με την συνέντευξη Στουρνάρα:

Financial Times frontpage Dec 20, 2012

Financial Times frontpage Dec 20, 2012

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Πολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.