ΗΠΑ: Οι ‘τρελές’ σκέψεις για το ασημένιο κέρμα του ενός τρις

Μετά το θρίλερ του fiscal cliff, του ‘δημοσιονομικού γκρεμού’, προβάλλει τώρα απειλητικά η επόμενη δημοσιονομική δοκιμασία στις ΗΠΑ, με την προθεσμία του τέλους Φεβρουαρίου για την ενεργοποίηση του debt ceiling, του θεσμοθετημένου ορίου στο κρατικό χρέος, να μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Μετά την περιπέτεια του Ιουλίου 2011 και την έκτοτε αδυναμία του Προέδρου Ομπάμα και των Δημοκρατικών από τη μια πλευρά και των Ρεπουμπλικανών από την άλλη να συμφωνήσουν σε βασικές αλλαγές στη φορολογία που θα καταστήσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της διαχειρίσιμο, ήταν αναμενόμενες και οι συγκρούσεις για το fiscal cliff αλλά και η συνεχόμενη ασυμφωνία για την αποφυγή της εξάντλησης του debt ceiling και της αποφυγής της επώδυνης και ντροπιαστικής ‘παύσης εργασιών’ του αμερικανικού Δημοσίου, του ‘government shutdown‘.

1964 silver half dollar [photo by sirqitous, Flickr]

1964 silver half dollar [photo by sirqitous]

Mπροστά λοιπόν στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και την ανάγκη να αποφευχθούν τα χειρότερα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, προέκυψε η -σε πρώτη ματιά- εξωφρενική ιδέα του ‘κοψίματος’ από το Υπουργείο Οικονομικών ενός ασημένιου κέρματος ονομαστικής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (!). Η ιδέα αυτή εδράζεται σε μια διάταξη του αμερικανικού νόμου για την νομισματική πολιτική, όπου ορίζεται πως ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών “έχει το δικαίωμα να εκδώσει κέρματα που θα περιέχουν κατά 99,9% καθαρό άργυρο, σε ποσότητες και ποιότητες που ο ίδιος θα κρίνει….”. Η διάταξη αυτή βέβαια προβλέφθηκε κυρίως για συλλεκτικές και επετειακές εκδόσεις, οι εμπνευστές όμως της τρελής ιδέας θεωρούν ότι μπορεί νόμιμα να εφαρμοστεί από τον ΥπΟικ Timothy Geithner για να ‘κοπεί’ ένα και μοναδικό κέρμα ονομαστικής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων και στη συνέχεια το κέρμα αυτό να κατατεθεί ως ενέχυρο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Federal Reserve, ώστε να μπορέσει ακολούθως το Αμερικανικό Δημόσιο να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα, να τα ακυρώσει και να μειώσει με αυτό τον ‘μαγικό τρόπο’ το δημόσιο χρέος ώστε να παρακαμφθεί το debt ceiling.

Το περίεργο δεν είναι ότι υπάρχει αυτή η ιδέα αλλά ότι την συζητούν και επιφανείς οικονομολόγοι. Ο Paul Krugman έγραψε στις 2 Ιανουαρίου στη στήλη του στους New York Times, πως “[το κέρμα τους ενός τρις δολαρίων] είναι μεν ένα τρυκ αλλά και το debt ceiling είναι μια τρέλα”. Αρκετοί οικονομικοί αρθρογράφοι τάχθηκαν υπέρ, όπως ο Jοsh Βarro στο πρακτορείο Bloomberg, ο Joe Weisenthal αλλά και ο Δημοκρατικός βουλευτής Jerrold Nadler δήλωσε ότι “μπορεί να ακούγεται γελοίο αλλά είναι νόμιμο”.

Εν τω μεταξύ στο Διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί και κίνημα συλλογής υπογραφών, μέχρι και hashtag στο Twitter [#mintthecoin].

Έχει αρχίσει βέβαια να εμφανίζονται και άρθρα όπου παρουσιάζουν το ‘κέρμα του 1 τρις’ ως παράνομο, όπως το άρθρο του Kevin Drum στο Mother Jones, ή το άρθρο του Bill Gross της PIMCO που μιλάει για τους κινδύνους του “δωρεάν χρήματος” από τις Κεντρικές Κυβερνήσεις.

Πέρα από το παράνομο ή το γελοίο του όλου θέματος όμως, η ουσιαστική συζήτηση επανέρχεται στην προαιώνια συζήτηση για το αν οι Κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να τυπώνουν χρήμα κατά βούληση και ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα. Η αδυναμία των κυβερνήσεων και των πολιτικών σε πολλές χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές που θα διατηρήσουν την νομισματική σταθερότητα και θα μειώσουν το κρατικό χρέος θα επαναφέρει στο μέλλον τέτοια ή παρόμοια αιτήματα που σκοπό έχουν να μεταθέσουν όλα τα προβλήματα κρατικής χρηματοδότησης σε ένα διόρατο μέλλον. Just keep on kicking the can down the road.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.