Το δραματικό παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup για την Κύπρο

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal από τις Βρυξέλλες περιγράφεται με δραματικό τρόπο το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup της Παρασκευής. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ βασίστηκε σε συνεντεύξεις οκτώ αξιωματούχων που είτε μετείχαν είτε ενημερώθηκαν απευθείας για τις διαπραγματεύσεις.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες των Κυπριακών Τραπεζών και του Δημοσίου έφταναν τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ -10 δις ήταν μόνο οι ανάγκες της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου- μια πλήρης διάσωση από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα ανέβαζε το δημόσιο χρέος της Κύπρου στο 140% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η Γερμανία και το ΔΝΤ να απαιτήσουν την συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση.

Jeroen Dijsselbloem - Christine Lagarde

Jeroen Dijsselbloem – Christine Lagarde

Oι δηλώσεις πολιτικών από την Γερμανία και άλλες χώρες τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν πυροδοτήσει ένα αυξανόμενο κύμα αναλήψεων από τις Κυπριακές Τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, όπως και προσπάθειες καταθετών να ‘σπάσουν’ τα χρήματά τους σε περισσότερους λογαριασμούς ώστε να βρίσκονται κάτω από το ‘εγγυημένο’ όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. Υπό το βάρος λοιπόν αυτών των αναλήψεων ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το απόγευμα της Παρασκευής.

Λίγο μετά τις 5μμ της Παρασκευής λοιπόν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν μπήκαν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στο πέμπτο όροφο του Μεγάρου Justus Lipsius, στο οποίο φιλοξενούνται τα Υπουργικά Συμβούλια της ΕΕ και τα Συμβούλια Κορυφής. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρέμεινε στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κύπρου στον έβδομο όροφο του κτηρίου, έτοιμος να αποδεχθεί ή να απορρίψει μια πιθανή λύση.

Ο Ρεν ήταν ο πρώτος που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση: Για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει η Λευκωσία να επιβάλλει μια έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις ύψους 3% για λογαριασμούς μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, 5% για λογαριασμούς μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ και 7% για μεγαλύτερα ποσά.

Thomas Wieser

Thomas Wieser

Αυτή η «εισφορά αλληλεγγύης» -εμπνευσμένη από τον Τόμας Βίζερ, προϊστάμενο του Eurozone Working Group και τον Άσμουσεν- θα μπορούσε να «αποτρέψει ένα μεγάλο ‘κούρεμα’ στις καταθέσεις», το οποίο θεωρείτο πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα της Κύπρου και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Η εισφορά θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλες τις Κυπριακές Τράπεζες, όχι μόνο στις δυο μεγάλες.

Η κυρία Λαγκάρντ όμως είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό της και παρουσίασε μια ακόμη πιο δραστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να περικοπούν κατά 30 με 40%. Οι ομολογιούχοι των εν λόγω Τραπεζών θα έπρεπε επίσης να υποστούν ζημίες. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η διεθνής βοήθεια θα περιοριζόταν στα 10 δις ευρώ και οι καταθέτες θα συνεισέφεραν τα άλλα 7,5 δις. Η πρόταση βρήκε την άμεση στήριξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και των Υπουργών Οικονομικών της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, των χωρών δηλαδή των οποίων τα Κοινοβούλια είναι αντίθετα στις διασώσεις κρατών και Τραπεζών. «Θεωρήσαμε την πρόταση σκληρή αλλά ξεκάθαρη και άμεση», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που μετείχε στις συνομιλίες.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε τότε ότι οποιαδήποτε μείωση των καταθέσεων -είτε με τη μορφή του ‘κουρέματος’, είτε με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς- ήταν απαράδεκτη για την Κυβέρνησή του. Οι εναλλακτικές προτάσεις του όμως απορρίφθηκαν από τον Σόιμπλε, ο οποίος απαιτούσε οπωσδήποτε την συμμετοχή των καταθετών στο πακέτο σωτηρίας με 7,5 δις.

Νίκος Αναστασιάδης

Νίκος Αναστασιάδης

Αντιμέτωπος με αυτά τα δεδομένα ο Σαρρής γύρω στις 10μμ ανέβηκε στον 7ο όροφο και ενημέρωσε τον Αναστασιάδη, ο οποίος αποδέχθηκε μια μειωμένη εισφορά: 3,5% στους λογαριασμούς μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και 7% στους μεγαλύτερους λογαριασμούς. Εκείνη την στιγμή οι Κύπριοι ηγέτες προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση: Αποφάσισαν το πάγωμα όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις Κυπριακές Τράπεζες για να αποφευχθούν αναλήψεις της τελευταίας στιγμής σε περίπτωση διαρροής της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Γυρίζοντας όμως στον πέμπτο όροφο ο Σαρρής δεν βρήκε μεγάλη υποστήριξη για την πρόταση του Αναστασιάδη. Μετά από αρκετές συζητήσεις, κατά τις οποίες ο Σόιμπλε ζήτησε εισφορά μέχρι και 18%, ο Σαρρής έφτασε να δεχθεί 12,5% για πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και 7,5% για τους μικρότερους λογαριασμούς.

O Όλι Ρεν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής

Ντέισελμπλουμ, Νούναν, Ρεν, Σόιμπλε & Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής

Ο Μιχάλης Σαρρής επέστρεψε στον 7ο όροφο για να ενημερώσει τον Κύπριο Πρόεδρο αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση και απείλησε με αποχώρηση. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, γύρω στη 1πμ, μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από την Λαγκάρντ, τον Ρεν, τον Σαρρή, τον Σόιμπλε, τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Άσμουσεν και τον Ντέισελμπλουμ μετέβησαν σε μια ξεχωριστή αίθουσα. Εκεί, όπως ανέφεραν άνθρωποι που ήταν παρόντες, ο Άσμουσεν είπε στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι αν δεν συμφωνούσε στη πρόταση οι δυο μεγαλύτερες Κυπριακές Τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την χρεωκοπία, καθώς δεν θα είχαν πλέον προοπτική πρόσβασης στον μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι Τράπεζες να μην μπορέσουν να ανοίξουν πάλι μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ο Άσμουσεν ολοκλήρωσε την απειλή τηλεφωνώντας στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ενημερώνοντάς τον ότι η ΕΚΤ θα έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των Κυπριακών Τραπεζών. Το τελεσίγραφο αυτό θύμιζε την απειλή που είχε απευθύνει η ΕΚΤ στα τέλη του 2010 ότι θα διακόψει την Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) προς τις Ιρλανδικές Τράπεζες και που οδήγησε τελικά την Ιρλανδική Κυβέρνηση να αποδεχθεί την διάσωση και το Μνημόνιο.

Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης υποχώρησε επιμένοντας όμως να μην επιβληθεί εισφορά μεγαλύτερη του 10%. Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξε στη συμφωνία με τον Άσμουσεν, την Λαγκάρντ, τον Ντέισελμπλουμ και τον Ρεν για την «έκτακτη εισφορά» του 6,75% στους λογαριασμούς μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% στους μεγαλύτερους λογαριασμούς.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.