Οι Γερμανοί πιστεύουν ξανά στο ευρώ

Mετά από μια περίοδο κλονισμού της πίστης στο ευρώ, η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται να επανακτά την πίστη της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η στήριξη των Γερμανών πολιτών ανέρχεται στο πλέον στο 69%, έναντι 27% που επιθυμούν την επιστροφή στο μάρκο. Ένα χρόνο πριν, το 2012, η στήριξη στο ευρώ βρισκόταν μόλις στο 50%.

Euro und D-MarkΕνδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι η στήριξη στο ευρώ φαίνεται να αυξάνεται στις μεγαλύτερες εισοδηματικά τάξεις, ενώ από τα πολιτικά κόμματα την μεγαλύτερη στήριξη παρέχουν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με ποσοστό 88%, ακολουθούν δε οι οπαδοί των Ελευθέρων Δημοκρατών του FDP με 83% και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU με 75%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Forsa, Manfred Güllner δήλωσε ότι “παρ’ ότι η ευρωπαϊκή κρίση φοβίζει ακόμη τους Γερμανούς, η πίστη τους στο ευρώ ως ενιαίο νόμισμα δεν είναι πλέον κλονισμένη”.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ένας επιπλέον λόγος είναι η αντίληψη ότι το μάρκο θα ήταν αρκετά ισχυρό ως νόμισμα και θα υφίστατο σοβαρό ανατίμηση ως προς τα υπόλοιπα νομίσματα με αποτέλεσμα να έμπαιναν σε κίνδυνο οι γερμανικές εξαγωγές, η ατμομηχανή της γερμανικής Οικονομίας. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και την ισχυρή πιθανότητα η επιστροφή στο μάρκο να οδηγούσε την Γερμανία σε έναν ιδιότυπο πολιτικό απομονωτισμό, αν και κάτι τέτοιο αμφιβάλλω αν βρίσκεται σε πρώτο επίπεδο στη σκέψη των Γερμανών πολιτών.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.