Προς ριζική αναθεώρηση και συρρίκνωση οδεύει ο ‘φόρος Tobin’ στην ΕΕ

Ο πολυδιαφημισμένος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ‛FTT’ (γνωστός και ως φόρος Tobin, από τον Αμερικανό οικονομολόγο James Tobin που τον πρότεινε για πρώτη φορά το 1972) που συζητείται εδώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2012 και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο, οδεύει προς πλήρη αναθεώρηση και δραστική συρρίκνωση.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters, ο φόρος δεν θα αφορά αρχικά όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά μόνο τις αγοραπωλησίες μετοχών και μετά από δυο ή και περισσότερα χρόνια θα συμπεριληφθούν και τα ομόλογα και τα παράγωγα. Στην αρχή θα γίνει μια πολύ μικρή χρέωση της τάξεως του 0,01% σε αντίθεση με το 0,1% που είχε αρχικά προβλεφθεί και στη πορεία θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό ανάλογα με την επιτυχία του φόρου και τις αντιδράσεις της αγοράς. Ανάλογη είναι και οι μείωση στα προβλεπόμενα έσοδα από τον φόρο: Από 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που ήταν η αρχική πρόβλεψη, τώρα στελέχη της Κομισιόν μιλάνε για 3,5 δις ευρώ ετησίως και ίσως και λιγότερα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου έχει να κάνει με τον τρόπο και την χώρα είσπραξης: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξειδικευθεί το πως θα εισπράττεται ο φόρος όταν διενεργούνται διακοινοτικές συναλλαγές. Ο δεύτερος -και ίσως σημαντικότερος- λόγος είναι οι εύλογες ανησυχίες ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών θα μεταφερθούν σε χρηματοοικονομικούς προορισμούς που δεν επιβάλλουν φόρους και έτσι η Ευρωζώνη θα απωλέσει σημαντικά κεφάλαια.

Robin Hood tax NGO

Είναι φανερό ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη χρηματοοικονομική αγορά είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να επιβάλλει κάποιος φορολογικές επιβαρύνσεις τη στιγμή που πολλές χώρες προσφέρουν κίνητρα και όχι αντικίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί όμως, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν απελπισμένο αγώνα να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά έσοδα των χωρών τους σε χρονιές με ύφεση, φαντάστηκαν ότι βρήκαν τη λυδία λίθο του φόρου Tobin των ‛εύκολων εσόδων’ και του ‛φιλολαϊκού προφίλ’, καθώς φορολογείται ο ‛κερδοσκοπικός καπιταλισμός’ προς όφελος των πολιτών. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολη και τα δημοσιονομικά κενά δεν είναι εύκολο να καλυφθούν με ένα φόρο ‛Ρομπέν των δασών’ καθώς ο πλούτος δεν εδρεύει πια πέριξ του δάσους του Σέργουντ αλλά ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη με το πάτημα ενός κουμπιού.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Παγκόσμια Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.