Το ‘αντι-ευρώ’ κόμμα της Γερμανίας ζητά σκληρότερους όρους για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Ο Μπερντ Λούκε, ηγέτης του κόμματος ‛Εναλλακτική για τη Γερμανία’, το οποίο εναντιώνεται στο ευρώ, άφησε σε συνέντευξή του στο Reuters ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το CDU, το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ.

Bernd Lucke

Bernd Lucke

“Μπορώ να φανταστώ μια συνεργασία με μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση αν αυτός ο συνασπισμός είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί σημαντικά αυστηρότερους όρους στην βοήθεια [που δίδεται στην Πορτογαλία και την Ελλάδα] μέσω του ESM”, δήλωσε ο Λούκε. Κατηγόρησε ευθέως την Τρόικα ότι δεν είναι αντικειμενική στις εκθέσεις της για την Ελλάδα και την Πορτογαλία και δίνει τις εγκρίσεις για την εκταμίευση των δόσεων με πολιτικά κριτήρια: “Θα πρέπει να εκταμιεύονται οι δόσεις μόνο αν οι [υπό τα Μνημόνια] χώρες πληρούν στο ακέραιο όλες τους τις υποχρεώσεις. Οι χώρες αυτές, μέχρι τώρα, αποτύγχαναν στην εκπλήρωση των όρων των Μνημονίων και παρ’ όλα αυτά ελάμβαναν τις δόσεις των δανείων διότι είχαν κάνει ‛μια έντιμη προσπάθεια’. Η Τρόικα -ως πολιτικό όργανο- δεν μπορεί να λάβει τις σωστές αποφάσεις και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα στελεχωθεί με εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία με τα κόμματα που απαρτίζουν την Κυβέρνηση Μέρκελ”.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές συνεργασίες του κόμματός του, δήλωσε επιφυλακτικός έως και αρνητικός για συνεργασίες με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το UKIP από το Ηνωμένο Βασίλειο ή το M5S του Μπέπε Γκρίλο από την Ιταλία. “Είμαστε κατά του ευρώ, όχι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας με αυτά τα κόμματα. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη Γερμανία”.

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.