Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες: Παράταση στα δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα

Για πρώτη φορά από τις 20 Αυγούστου, όταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αιφνιδιαστικά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της CDU και Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ δημοσιοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt τις σκέψεις που υπάρχουν στη Γερμανική Κυβέρνηση για τη μορφή αυτού του πακέτου βοήθειας.

Θα μπορούσαμε να παρατείνουμε την αποπληρωμή των δανείων για μεγαλύτερο διάστημα, για άλλα δέκα χρόνια για παράδειγμα. Έτσι θα μειωθεί η χρηματοκoοικονομική επιβάρυνση της χώρας. Μπορώ επίσης να φανταστώ ότι θα υπάρξει και μείωση στα επιτόκια αυτών των δανείων. Αυτό δεν είναι μεν ιδανικό για τους δανειστές, θα πάρουν όμως πίσω χρήματα. Δεν θα υπάρξει ολική απώλεια [των δανείων].

Volker Bouffier

Volker Bouffier

Ως προς ένα ενδεχόμενο ‘κούρεμα’ των δανείων ο Μπουφιέ δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός, λέγοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει ‛κούρεμα’ των δανείων επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι για την γερμανική Οικονομία από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ανυπολόγιστοι.

Ο Γερμανός πολιτικός αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. “Συνολικά πάντως το διακύβευμα είναι υψηλό”, απάντησε με νόημα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι δηλώσεις του Μπουφιέ προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις από τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική, δήλωσε ότι “οι προτάσεις του Μπουφιέ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μικρό ‛κούρεμα’, αφού η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές θα χάσουν έτσι ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Ακόμη και έτσι όμως το αποτέλεσμα στο ύψος του χρέους [της Ελλάδας] θα ήταν πολύ μικρό αφού τα επιτόκια των δανείων είναι ήδη κοντά στο μηδέν. Μια τέτοια λύση θα αγόραζε μόνο λίγο χρόνο, ίσως ένα ή δυο χρόνια. Το πρόβλημα όμως δεν θα λυνόταν αλλά θα μετατίθετο στο μέλλον”.

Ο υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ δήλωσε ότι “με τις δηλώσεις Μπουφιέ ομολογείται πλέον από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Γερμανία. Οι προτάσεις Μπουφιέ δεν αποτελούν, από οικονομική άποψη, τίποτε άλλο παρά μια μορφή μείωσης χρέους και σημαίνουν φυσικά απώλειες για τον γερμανικό προϋπολογισμό”.

Η αντίδραση της Γερμανικής Κυβέρνησης

Κύκλοι της Γερμανικής Κυβέρνησης διέρρεαν σήμερα σε σχέση με τις προτάσεις Μπουφιέ:

Πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας το 2014 θα εξετασθεί έγκαιρα εάν οι προϋποθέσεις του προγράμματος έχουν εκπληρωθεί. Τότε θα αποφασισθεί πως και ποιές ελαφρύνσεις για την Ελλάδα είναι εφικτές. Τα κριτήρια για την Γερμανική Κυβέρνηση θα είναι κατ’ αρχήν οι συμφωνηθείσες με την Αθήνα οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός αυτού [θα αποτελέσει κριτήριο] και το ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα στο ελληνικό προϋπολογισμό, το πρό τόκων πλεόνασμα δηλαδή.

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.