Μεγάλη νίκη της Μέρκελ, άγνωστος ο κυβερνητικός εταίρος

Angela MerkelΗ Άγγελα Μέρκελ είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, με ποσοστό που σχεδόν κανείς δεν περίμενε. Σύμφωνα με τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα στο σύνολο των 299 εκλογικών περιφερειών, οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και της CSU φτάνουν στο 41,5% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%, η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται στο 8,6%, οι Πράσινοι (Die Grünen) είναι στο 8,4%, οι Φιλελεύθεροι του FDP είναι στο 4,8% (κάτω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης), ενώ τέλος το νεοεμφανιζόμενο κόμμα ‛Εναλλακτική για την Γερμανία’ (AfD) έφτασε το 4,7%.

Σε επίπεδο κατανομής εδρών, σύμφωνα με την εκλογική αρχή, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU & CSU) καταλαμβάνουν 311 έδρες σε σύνολο 630 εδρών (255 η CDU και 56 η CSU), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Προκύπτει λοιπόν τετρακομματική Βουλή, ενώ από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ έλειψαν τελικά μόνο 5 έδρες για να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Μέρκελ ξανά στη Καγκελαρία, άγνωστος όμως ο κυβερνητικός εταίρος

Το αποτέλεσμα είναι μια περιφανής νίκη για την ίδια την Άγγελα Μέρκελ αλλά και για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι πέτυχαν την μεγαλύτερη εκλογική τους νίκη εδώ και 20 χρόνια! Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν ότι η CDU/CSU κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλα σχεδόν τα κόμματα, με εξαίρεση το νεοεμφανιζόμενο κόμμα ‛Εναλλακτική για την Γερμανία’ (AfD), ενώ πραγματικά ‘κατακρεούργησαν’ τo FDP παίρνοντάς του 2.210.000 ψήφους, παρ’ όλη τη καμπάνια των Φιλελευθέρων για τη ‘δεύτερη ψήφο’ των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε μετά την ανακοίνωση των πρώτων προβλέψεων για τα αποτελέσματα στα κεντρικά γραφεία της CDU φανερά ικανοποιημένη και μίλησε για ένα ‘σούπερ αποτέλεσμα’. Το βίντεο με την σύντομη ομιλία της:

Αναφορά και στην Ελλάδα

Αμέσως μετά έγινε τηλεοπτική συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στο studio του πρώτου καναλιού της κρατικής Τηλεόρασης, όπου η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει ακόμη τίποτε (εκείνη την ώρα διαφαινόταν πιθανότητα κατάκτησης της αυτοδυναμίας) και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες και αποφάσεις στην αυριανή ημέρα. Κάποια στιγμή ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν η αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα επηρέασε με κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα, η Μέρκελ απάντησε: “Δεν γνωρίζω. Ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς πάντως θα συνχίσουμε να πιέζουμε την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”. Ο Στάινμπρουκ από τη μεριά του παραδέχθηκε ότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν η ήττα της Μέρκελ και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση ‘Μεγάλου Συνασπισμού’ (Große Koalition) υπό την κ. Μέρκελ. Το βίντεο με τη συζήτηση εδώ (η δήλωση Μέρκελ για την Ελλάδα στο 26’20»):

Το καταστροφικό αποτέλεσμα του FDP

Brüderle-RöslerΟι Φιλελεύθεροι του FDP προσπάθησαν στη προεκλογική περίοδο να προβάλλουν τις θέσεις τους, οι οποίες όμως φάνηκαν υπερβολικές ως προς την συγκεκριμένη συγκυρία για την Γερμανία. Φάνηκε δε ότι είχαν και πολύ σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας αφού και ο παλαιός κοινοβουλευτικός Μπρούντερλε και ο Πρόεδρος του κόμματος Ρέσλερ δεν έπειθαν ως πολιτικοί ηγέτες. To αποτέλεσμα αυτό είναι καταστροφικό για το FDP, καθώς είναι η πρώτη φορά που τίθενται εκτός Κοινοβουλίου από το 1949 που διεξήχθησαν οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές. Το μέλλον πλέον διαγράφεται ζοφερό και ήδη Μπρούντερλε και Ρέσλερ προανήγγειλαν τις παραιτήσεις τους.

Μέτριο το αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών

Steinbrück - GabrielOι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν ένα μέτριο αποτέλεσμα με ποσοστό 25,7% και το κυριότερο είχαν περισσότερες διαρροές ψήφων προς τους Χριστιανοδημοκράτες παρά προσθήκες. Ο Στάινμπρουκ δεν μπόρεσε κι αυτός να πείσει τον Γερμανικό λαό για τις ικανότητές του και υπολειπόταν σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων από την Μέρκελ.

Σε χαμηλή πορεία οι Πράσινοι και η Αριστερά

Εκλογική ήττα είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα για τους Πράσινους, οι οποίοι τιμωρήθηκαν για άστοχες έως και γραφικές προεκλογικές πρωτοβουλίες (Veggie-Day) αλλά και τις αποκαλύψεις για παλαιότερες προτάσεις αποποινικοποίησης της παιδοφιλίας.

Παρά λίγο να κάνει το ‘μπάμ’ το ΑfD

To αντι-ευρώ κόμμα ‛Εναλλακτική για την Γερμανία’ (AfD) έφτασε ένα βήμα από να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να εισέλθει στη Βουλή. Πήρε πολλές ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους όπως η Αριστερά!

Η επόμενη μέρα και τα πιθανά σενάρια συγκυβέρνησης

Η εκλογική αναμέτρηση βρίσκει τους Χριστιανοδημοκράτες και ειδικά την Άγγελα Μέρκελ σε πολύ ενισχυμένη θέση, έχοντας όμως τους φυσικούς πολιτικούς της συμμάχους τους Φιλελευθέρους και όντας αναγκασμένοι πια να αναζητήσουν τη συγκρότηση Κυβέρνησης συνεργασίας είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με τους Πράσινους. Οι αναμενόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες, καθώς θα επικεντρωθούν (όπως προανήγγειλε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD όχι τόσο σε θέματα υπουργικών χαρτοφυλακίων αλλά ουσιαστικές πολιτικές, κυρίως στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής). Ανάλογες απαιτήσεις αναμένεται να έχουν και οι Πράσινοι. Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας αναμένεται να είναι η οδυνηρή για τους Σοσιαλδημοκράτες εμπειρία της προηγούμενης συγκυβέρνησης με τους  Χριστιανοδημοκράτες (2005~2009), η οποία τους κόστισε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος στις εκλογές του 2009.

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος για την Ελλάδα και την Κύπρο

Για τα ελληνικά συμφέροντα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών μπορεί να θεωρηθεί θετικό, και υπό τις παρούσες συνθήκες το καλύτερο που θα μπορούσε να προκύψει. Από τη στιγμή που εδώ και πολύ καιρό φαινόταν ως αδύνατη η πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και η επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, το επόμενο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα ήταν η εκλογική αποτυχία των Φιλευλευθέρων και η συγκρότηση είτε ‘Μεγάλου Συνασπισμού’ (Große Koalition) μεταξύ CDU/CSU και SPD είτε συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν βάσιμα να ελπίζουν, αν όχι σε ελάφρυνση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε κάποια αναπτυξιακά πακέτα για την αναθέρμανση της Οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επόμενες εβδομάδες που θα διεξαχθούν και οι συνομιλίες για τη συγκρότηση της Κυβέρνησης συνεργασίας θα δείξουν και τις πρώτες προθέσεις.

To παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 23/9/2013 στον ενημερωτικό ιστότοπο 24h.com.cy
Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη και ευρώ, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.