Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Βερολίνο η πρώτη συνάντηση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών & Χριστιανοκοινωνιστών (CDU & CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στα πλαίσια των διερευνητικών συνομιλιών για το ενδεχόμενο συγκρότησης Κυβέρνησης ‘Μεγάλου Συνασπισμού’ (Große Koalition) στη Γερμανία.

Η αντιπροσωπεία των Χριστιανοδημοκρατών προσέρχεται στη συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες την Παρασκευή στο Βερολίνο

Η αντιπροσωπεία των Χριστιανοδημοκρατών προσέρχεται στη συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες την Παρασκευή στο Βερολίνο

Από τις πρώτες δηλώσεις και αντιδράσεις των στελεχών των δυο κομμάτων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης συμπεραίνεται ότι υπήρξε θετικό κλίμα και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Η γενική διευθύντρια του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε “εποικοδομητική” ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν σε γενικές γραμμές όλα τα μεγάλα θέματα χωρίς όμως να υπεισέλθουν ακόμη στις λεπτομέρειες. Τα θέματα αυτά αφορούν στην Ευρωπαϊκή πολιτική, την κρίση της Ευρωζώνης, τις πολιτικές απασχόλησης, τις υποδομές, την ενεργειακή πολιτική, την Παιδεία και τις σχέσεις της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με τα κρατίδια. Οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών Γκρόε και Ντόμπριντ δήλωσαν και αυτοί από την μεριά τους ευχαριστημένοι και ότι οι συνομιλίες ήταν “ουσιαστικές και εποικοδομητικές”.

Οι Χριστιανοδημοκράτες από την πλευρά τους προβλέπεται να συναντηθούν και με την ηγεσία των Πρασίνων στις 10 Οκτωβρίου, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν και σε αυτούς τα ίδια θέματα που έθεσαν και στους Σοσιαλδημοκράτες και δεν θα διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Το κτήριο της Γερμανικής Βουλής όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες

Το κτήριο της Γερμανικής Βουλής όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες

Εικοσιένας πολιτικοί (επτά από κάθε κόμμα) συναντήθηκαν στη 1μμ για τρεις ώρες στη Parlamentarische Gesellschaft, ένα ‛ουδέτερο’ κτήριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου πολύ κοντά στη Μπούντεσταγκ. Η Άγγελα Μέρκελ ηγείτο της αντιπροσωπίας των Χριστιανοδημοκρατών της CDU, ο Χόρστ Ζέεχοφερ των Χριστιανοκοινωνιστών της CSU και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών του SPD.

“Βρισκόμαστε ακόμη στο ζέσταμα”

O Γκάμπριελ σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής στο δεύτερο κανάλι της Γερμανικής Τηλόρασης δήλωσε για τις συνομιλίες ότι “βρίσκονται ακόμη στο ζέσταμα, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους. Το εναρκτήριο λάκτισμα δεν έχει δωθεί ακόμη”. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει και από τις δυο πλευρές μια ωριμότητα και θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το καλό της χώρας. “Το αποτέλεσμα είναι ακόμη ανοικτό. Σε κάποια θέματα φαίνεται να υπάρχει μια συναντίληψη, υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές για τους τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων”. Για το επίμαχο και συμβολικό θέμα της αύξησης της υψηλού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι “τα θέματα της χρηματοδότησης [υπονοώντας την αύξηση της φορολογίας] είναι απολύτως ανοικτά”.

Οι συνταγματικές προθεσμίες

Με βάση το Σύνταγμα της Γερμανίας θα πρέπει στις 22 Οκτωβρίου, ήτοι 30 ημέρες από την διεξαγωγή των εκλογών, να συγκροτηθεί σε σώμα η Βουλή και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Καγκελάριο, εν προκειμένω την Άγγελα Μέρκελ. Θεσμικά θα μπορούσε η Μέρκελ να συνεχίσει να κυβερνά και με Κυβέρνηση μειοψηφίας αφού το Σύνταγμα δεν απαιτεί την υπερψήφιση της Κυβέρνησης από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Η ίδια όμως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη συγκρότηση Κυβέρνησης μειοψηφίας και το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει ως υπηρεσιακή Καγκελάριο μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Αυτό μπορεί πρακτικά να κρατήσει για μήνες καθώς δεν υπάρχουν νομοθετικές και κυβερνητικές υποχρεώσεις που να απαιτούν ευρεία πλειοψηφία και ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2014 είναι ήδη ψηφισμένος από την προηγούμενη Βουλή.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

Τo παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 5/10/2013 στον ενημερωτικό ιστότοπο 24h.co.cy

Update 5/10/13 23:40 H Μέρκελ δεσμεύεται για περισσότερες επενδύσεις στη Παιδεία και την Έρευνα

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε βίντεο-μήνυμά της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο δεσμεύθηκε ότι την επόμενη τετραετία θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στην Παιδεία και την Έρευνα, δυο τομείς για τους οποίους οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσουν αυξήμενα κονδύλια κατά τις διαπ0ραγματεύσεις τους με τις CDU & CSU. H Μέρκελ δήλωσε επίσης στο μήνυμά της ότι ένας ακόμη στόχος της επόμενης τετραετίας θα είναι η μείωση του χρέους της χώρας, επιβεβαιώνοντας τον προγραμματισμό που προβλέπει δομικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2015. Το βίντεο εδώ:

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.