Σόρος: “Οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αν υπάρξει ‘κούρεμα’ του χρέους”

“Οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αν υπάρξει ‛κούρεμα’ του ελληνικού χρέους και εφ’ όσον η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς την Τρόικα. Το γνωρίζω από συνομιλίες που έχω κάνει [με άλλους επενδυτές]. Έτσι μπορεί η χώρα να ανακάμψει”. Αυτά δήλωσε ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Τζορτζ Σόρος

Τζορτζ Σόρος

“Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Η χώρα αυτή τη στιγμή, και μετά από πολλές προσπάθειες, βρίσκεται λίγο πριν από την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της”, συνέχισε ο 83χρονος επενδυτής. “Είναι γνωστό ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαγράψει το χρέος, διότι αυτό θα κατέρριπτε πολλά ταμπού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά τα ταμπού όμως μπορούν να σπάσουν με μια ηγετική πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία πρέπει να θυμηθεί ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ωφελήθηκε σε πολλά επίπεδα μέσω μείωσης χρεών και μεταχρονολογήσεων, μεταξύ άλλων και από την Ελλάδα. Τώρα όμως η Γερμανία εμφανίζεται ανυποχώρητη”.

Ο Ουγγρικής καταγωγής επενδυτής θύμισε επίσης τον κίνδυνο διόγκωσης του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού λόγω της σκληρής στάσης της Γερμανίας. “Η σκληρή στάση της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η απαίτηση για υψηλές πολεμικής αποζημιώσεις συνέβαλε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ. Τα ακροδεξιά σχήματα όπως η Χρυσή Αυγή δεν είναι βεβαίως συγκρίσιμα αλλά η τάση είναι προς την ίδια κατεύθυνση: Λαϊκισμός και εξτρεμισμός. Εάν η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν αλλάξει την πολιτική της, τότε θα έχει επιτύχει μια πύρρειο νίκη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Εάν η Γερμανία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αποξένωση των κρατών και εν τέλει σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της Γερμανίας και η Ευρώπη θα βρεθεί τότε σε χειρότερη κατάσταση από ότι στην αρχή της ευρωπαϊκή ενοποίησης.”

Η συνέντευξη του Σόρος έρχεται εν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία για τη συγκρότηση Κυβέρνησης ‛Μεγάλου Συνασπισμού’, όπου ένα από τα θέματα προς διαπραγμάτευση είναι και συνολικά το ζήτημα της Ελλάδας. Εξάλλου χθες μόλις οι New York Times είχαν ένα ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο άρθρο για την συσχέτιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που απαιτεί η Γερμανία από την Ελλάδα και των ελληνικών απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις. Η σχετική συζήτηση προβλέπεται να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.