Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν την αφαίρεση της αρμοδιότητας για την Ευρωζώνη από το Υπουργείο Οικονομικών

Σε τηλεγράφημα του Bloomberg σήμερα το απόγευμα αναφέρεται ότι ανάμεσα στα θέματα που θα θέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) είναι και η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου ‘Ευρωπαϊκών Θεμάτων’, στο οποίο θα εκχωρηθεί μεταξύ άλλων και η αρμοδιότητα της χάραξης και εφαρμογής της πολιτικής για την Ευρωζώνη που μέχρι τώρα βρισκόταν στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

SPDΣε περίπτωση που το CDU και το CSU δεχθούν αυτό το αίτημα του SPD είναι πολύ πιθανό το νέο Υπουργείο να περάσει στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών με προφανείς τις προοπτικές μικρής -έστω- αλλαγής στην πολιτική της Γερμανίας ως προς την Ευρωζώνη. Είναι γνωστή η σκληρή στάση του Σόιμπλε τα τελευταία 3½ χρόνια και ακόμη και μια αλλαγή προσώπων και ύφους στις συνεδριάσεις του Eurogroup θα έχει την σημασία της.

Update 23/10/13 10:00 Το Βloomberg ανάρτησε αναλυτικό ρεπορτάζ, όπου αναφέρει το παρασκήνιο γύρω από την προσπάθεια του SPD να αφαιρέσει από τον Σόιμπλε τις αρμοδιότητες της Ευρωζώνης και τις κόκκινες γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Άγγελα Μέρκελ. Όσον αφορά λοιπόν την CDU και την CSU οι κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις είναι η μη αποδοχή ενδεχόμενης πρότασης για ευρωομόλογα και η άρνηση οποιασδήποτε αύξησης φόρων.

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη και ευρώ, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.