Λιβύη: Συγκλονίζει η σφαγή στην Τρίπολη

Εμβρόντητη παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη από την Παρασκευή τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η σφαγή δεκάδων διαδηλωτών από ενόπλους μια πολιτοφυλακής σε συνοικία της Τρίπολης ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αυτή η Μεσογειακή χώρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 43 και οι τραυματίες πλησιάζουν τους 500.

Πρωτοφανής σφαγή εν ψυχρώ

Η σφαγή συνέβη στη συνοικία Γαργούρ (Gharghour) της Τρίπολης, όπου στρατοπεδεύει μια πολιτοφυλακή που προέρχεται από τη Μισράτα, μια πόλη 190 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, όπου διεξήχθησαν οι πιο σκληρές και αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Καντάφι το 2011. Μετά τη πτώση της Τρίπολης τον Αύγουστο του 2011 πολλές πολιτοφυλακές και ανταρτικές ομάδες παρέμειναν στη πρωτεύουσα και αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους (ο οποίος περιλαμβάνει βαριά όπλα, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά) προβάλλοντας μια σειρά από δικαιολογίες όπως προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο υπό συζήτηση νέο Σύνταγμα, «αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της Επανάστασης» κ.ά. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτές οι πολιτοφυλακές και οι ομάδες δρουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα δημιουργώντας μια κατάσταση ανομίας και τρομοκρατίας, όπως δολοφονίες, ληστείες κλπ. Το αποκορύφωμα υπήρξε η απαγωγή του Πρωθυπουργού Αλί Ζιντάν στις 10 Οκτωβρίου από το ξενοδοχείο Corinthian όπου διαμένει, σε οργανωμένη επιχείρηση δεκάδων αυτοαποκαλούμενων ‘επαναστατών’. Ο Ζιντάν απελευθερώθηκε μετά από μερικές ώρες μέσα σε γενική κατακραυγή και αποκάλεσε την απαγωγή του ως ‘προσπάθεια πραξικοπήματος’.

Ένοπλοι πολιτοφύλακες πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές και τους χλευάζουν

Ένοπλοι πολιτοφύλακες πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές και τους χλευάζουν

Την Παρασκευή το μεσημέρι κάτοικοι της Τρίπολης εξοργισμένοι από την ανεξέλεγκτη δράση των πολιτοφυλακών στη πρωτεύουσα, οργάνωσαν μια ειρηνική διαδήλωση με αίτημα την απομάκρυνση αυτών των πολιτοφυλακών από τη πόλη και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και κατευθύνθηκαν σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα στη συνοικία Γαργούρ, όπου στρατοπέδευε μια πολιτοφυλακή η οποία είχε εμπλακεί σε φόνους και απαγωγές τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια φρικτά αιματηρή και απάνθρωπα σκληρή εν ψυχρώ εκτέλεση δεκάδων άοπλων διαδηλωτών από τους ‘μαχητές’ της ανταρτικής ομάδας του Γαργούρ. Για να καταλάβει κανείς την ωμότητα αυτής της σφαγής αρκεί να αναφέρουμε ότι από τους ‘μαχητές’ χρησιμοποιήθηκαν συστοιχίες βαριών πολυβόλων 14,5x144mm και φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών RPG-7 κατά άοπλων διαδηλωτών (!).

Πολιτοφύλακας βάλει κατά άοπλων διαδηλωτών με αντιαεροπορικό πολυβόλο 14,5x144mm

Πολιτοφύλακας βάλει κατά άοπλων διαδηλωτών με αντιαεροπορικό πολυβόλο 14,5x144mm

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες της σφαγής

Ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα ανάμεσα στα θύματα

Ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα ανάμεσα στα θύματα

Η μη-κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch δημοσίευσε ένα αναλυτικό άρθρο με περιγραφή των γεγονότων, όπως και η αγγλόφωνη ημερησία εφημερίδα της Τρίπολης Libya Herald που δημοσίευσε μια -μάλλον αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων- από έναν διαδηλωτή-αυτόπτη μάρτυρα της σφαγής. Βαρύς ο απολογισμός αυτής της απάνθρωπης σφαγής: πάνω από 45 νεκροί και περίπου 500 τραυματίες. Πολλοί δε από τους τραυματίες είναι σε άσχημη κατάσταση καθώς κτυπήθηκαν από πολύ ισχυρές βολίδες που χρησιμοποιούνται κατά τεθωρακισμένων με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί ακρωτηριασμοί.

Αμέσως μετά τη σφαγή στο Γαργούρ, ομάδες πολιτών σε συνεργασία με άλλες πολιτοφυλακές κινήθηκαν κατά της πολιτοφυλακής του Γαργούρ, με αποτέλεσμα νέες ομάδες ενόπλων να ξεκινήσουν με τεθωρακισμένα από τη Μισράτα για να ενισχύσουν τους ‘συμπολίτες’ τους στο Γαργούρ.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν φραστικά έντονη, στη πράξη όμως έχει λίγα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανεξέλεγκτες πολιτοφυλακές. Ο Στρατός βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και είναι ουσιαστικά διαλυμένος και η Κυβέρνηση στη πράξη έχει ως μόνο όπλο της την Πολεμική Αεροπορία, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας ‘οποιαδήποτε πολιτοφυλακή προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Τρίπολη ή κινηθεί κατά της Κυβέρνησης θα βομβαρδισθεί από τα πολεμικά αεροσκάφη που είναι έτοιμα για αυτό το σκοπό’. Οι αυτοκινητόδρομοι και οι είσοδοι της Τρίπολης αποκλείστηκαν ώστε να εμποδιστούν οι ενισχύσεις των ενόπλων από τη Μισράτα να εισέλθουν στη πρωτεύουσα. Οι δυνάμεις τους αναχαιτίστηκαν το πρωΐ του Σαββάτου στη Tajoura που βρίσκεται 14 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και 45 τραυματίες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης κάλεσε τον λαό σε τριήμερη απεργία και ‘πολιτική ανυπακοή’, ενώ το βράδυ η Κυβέρνηση κήρυξη την Τρίπολη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το πρωΐ της Κυριακής η κατάσταση ήταν ήρεμη και οι δρόμοι της Τρίπολης άδειοι, με ελάχιστους πολίτες να κυκλοφορούν.

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι έπεσε θύμα απαγωγής ‘επιστρέφοντας από το εξωτερικό’ ο υποδιοικητής των Λιβυκών Μυστικών Υπηρεσιών Mustafa Nuh έξω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης από άγνωστους ενόπλους, οι οποίοι ανέφεραν στους συνοδούς του ότι είχαν ‘εντολές να τον μεταφέρουν σε άγνωστο μέρος’. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο Nuh απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του χωρίς να υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Προς ομαλοποίηση η κατάσταση (;)

Το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση φαινόταν να ομαλοποιείται. Τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν το πολεοδομικό συγκρότημα στο Γαργούρ όπου στρατοπέδευε η πολιτοφυλακή που ενέχεται στη σφαγή της Παρασκευής και διατάχθηκε η κατεδάφιση ολόκληρου αυτού του συγκροτήματος στο οποίο κατοικούσαν στελέχη του καθεστώτος Καντάφι μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Παράλληλα οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Tajoura διαπραγματεύονταν την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους ενόπλους από τη Μισράτα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μισράτα κάλεσε με ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής την αποχώρηση όλων των ένοπλων ομάδων και πολιτοφυλακών από την Τρίπολη αλλά και την αποχώρηση όλων των Υπουργών και βουλευτών που κατάγονται από τη πόλη αυτή και μετέχουν στη Κυβέρνηση και τη Βουλή της Λιβύης.

Αβέβαιο το μέλλον της χώρας, σοβαρός ο κίνδυνος διάλυσής της

Τα τελευταία αυτά γεγονότα αποτελούν την κορύφωση μιας πολιτικής αστάθειας που σοβεί στη Λιβύη τα τελευταία δυο χρόνια. Οι έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή ανάμεσα σε οπαδούς της μετάβασης σε δημοκρατία δυτικού τύπου και σε ισλαμιστές, οι ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τους πολίτες και καταλαμβάνουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο είναι σχεδόν αυτονομημένο και με έντονες τάσεις απόσχισης αλλά και η φανερή πια παρουσία ισλαμιστών εξτρεμιστών μετά την απαγωγή από τις ΗΠΑ του καταζητούμενου τρομοκράτη Abu Anas Al-Libi, συνθέτουν μια συνολικά ζοφερή εικόνα. Οι ερχόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η χώρα αυτή με τους πλούσιους φυσικούς πόρους θα μπορέσει να συγκροτηθεί σε συντεταγμένο κράτος ή θα οδηγηθεί σε χάος και διάλυση.

To παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 18/11/2013 στον ενημερωτικό ιστότοπο 24h.com.cy και στις 19/11/13 στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Advertisements
This entry was posted in Ανατολική Μεσόγειος and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.