Η Μέρκελ δεν θέλει τον Γιούνκερ στη Προεδρία της Κομισιόν: Der Spiegel

Η Angela Merkel θέλει να αποτρέψει την υποψηφιότητα του Jean-Claude Juncker για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό ισχυρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

‛Υπερβολική αυτοπεποίθηση’

Juncker - MerkelΕίναι γνωστή βέβαια εδώ και χρόνια η άσχημη σχέση μεταξύ Juncker και Merkel. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, ως Πρόεδρος του Eurogroup, είχε διαφωνήσει αρκετές φορές με τις επιλογές της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Τώρα όμως που γίνεται πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του πρώην Λουξεμβούργιου Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Κομισιόν ως εκλεκτός του EPP, η άσχημη αυτή σχέση φαίνεται να παίρνει μορφή ανοικτής κόντρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Angela Merkel προτιμά τις -ενδεχόμενες- υποψηφιότητες του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Donald Tusk και του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Enda Kenny, καθώς ο Juncker θεωρείται ότι έχει ‛υπερβολική αυτοπεποίθηση’ σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά θέματα. Σε αυτή της την αντίθεση η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται -σύμφωνα με τον Spiegel πάντα- να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron αλλά και του Γάλλου Προέδρου François Hollande. H γνώμη του Cameron είναι ότι ο Juncker αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη ‛γηραιά Ευρώπη’ και ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν θα έπρεπε να είναι ένας πολιτικός από τις ‛νέες χώρες’, όπως ο Πολωνός Tusk φερ’ ειπείν. Ο Juncker βέβαια έχει την υποστήριξη πολλών χωρών του Νότου και μικρών χωρών ενώ ο Tusk φέρεται ως μια πιο ‛ουδέτερη τεχνοκρατική’ προσωπικότητα.

Αβέβαιη η διαθεσιμότητα των Tusk και Kenny

Υπάρχει βέβαια ένα ουσιαστικό πρόβλημα στον -κατά τον Spiegel- σχεδιασμό της Merkel. Είναι το γεγονός ότι και ο Tusk και ο Kenny είναι εν ενεργεία Πρωθυπουργοί και είναι αμφίβολο το αν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν πρόωρα τους Πρωθυπουργικούς του θώκους για μια αμφίβολης έκβασης προεκλογική εκστρατεία.

EPPΣύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποφασίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου, η τελική επιλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν θα γίνει σε συνέδριο του κόμματος στο Δουβλίνο στις 6 & 7 Μαρτίου. Οι επίσημες υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 13 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι τα τηλέφωνα των αρχηγών των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή.

Ο συμβολισμός και η ουσία

Η επιλογή του Juncker ή κάποιου άλλου ‛ουδέτερου τεχνοκράτη’ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφορά μόνο τον συμβολισμό ως προς την ‛γηραιά’ ή τη ‛νέα Ευρώπη’ αλλά αναδεικνύει κυρίως τη ουσιαστική και βαθειά διαφορά απόψεων που υπάρχει στους κόλπους του EPP γύρω από το ρόλο της Κομισιόν τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία κυρίως, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και άλλες μικρότερες χώρες θεωρούν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα τεχνοκρατικό ρόλο, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό λόγο πάνω στα Ευρωπαϊκά ζητήματα, και οι σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εθνικών Κυβερνήσεων ενώ ο Ευρωπαϊκός Νότος θα ήθελε μια πιο ‛πολιτική’ Κομισιόν με ευρύτερες αρμοδιότητες και αυξημένους πόρους. Η επιλογή -ή μη- λοιπόν του Juncker σηματοδοτεί μια πολύ πιο διαμάχη από αυτή καθεαυτή τη πληθωρική προσωπικότητα του Λουξεμβούργιου και διαπρύσιου Ευρωπαίου Juncker.

To παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 29/12/2013 στον ενημερωτικό ιστότοπο 24h.com.cy
Advertisements
This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτική and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.