Όλι Ρεν: Όχι σε νέο δάνειο και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πριν τις Ευρωεκλογές (update)

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν δήλωσε σε συνεντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ότι δεν προβλέπεται παροχή νέας βοήθειας και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Olli Rehn

Olli Rehn

Ο Φινλανδός πολιτικός, ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τον Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα, δήλωσε αρνητικός για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τον Μάϊο:

“Ούτε για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των ετών 2015~2016, ούτε για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια πιεστική ανάγκη. Έτσι και αλλιώς χρειαζόμαστε πρώτα την γνωμάτευση της Eurostat για το αν όντως υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και αυτή η γνωμάτευση αναμένεται στις 23 Απριλίου. Ακολούθως θα χρειαστεί μια νέα αποστολή της Τρόικα [στην Ελλάδα] και όταν εκείνη ολοκληρώσει την έκθεσή της τότε ξεκινήσουμε τις αναλύσεις για το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015~2016. Αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι ή και αργότερα.”

Θέμα του Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων θα γίνουν αυτόματα αν η Ελλάδα αποδειχθεί ότι έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι για αυτό το θέμα θα χρειαστεί απόφαση του Eurogroup και η Κομισιόν θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup.

Ο Ρεν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της εκταμίευσης των δόσεων του προγράμματος ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε: “Επιθυμούσαμε εδώ και καιρό να λάβουμε απόφαση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρέχοντος έτους αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της Τρόικα”.

Μεταρρυθμιστική κόπωση

Η ευθύνη για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα βαραίνει την Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ρεν: “Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση με την Ελλάδα. Η βασική αιτία της καθυστέρησης είναι ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση.” Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να στηρίξει την Κυβέρνηση να προχωρήσει περισσότερο, είπε ο Ρεν: “Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όμως να κάνει περισσότερα. Η αύξηση και η μεγαλύτερη σταθερότητα της ανάπτυξης θα βοηθήσει πρωτίστως τους Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι η αιτία που πιέζουμε να εφαρμοστούν οι όροι του προγράμματος και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων και περιμένω σύντομα νέα για το τι θέλουν να κάνουν.”

“Λάθος μας που αργήσαμε να παράσχουμε τεχνική υποστήριξη”

Ο 51χρονος Φινλανδός πολιτικός αναγνώρισε ότι υπήρξε “συλλογικό μας λάθος που δεν παράσχαμε από την πρώτη στιγμή τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, όπως το κάναμε το 2011 με την Task Force, η οποία έχει επιτύχει πολύτιμο έργο στον τομέα της μεταρρύθμισης των φορολογικών μηχανισμών και της δημόσιας διοίκησης ευρύτερα.”

“Οι θεσμοί στην Ελλάδα έπρεπε να κτιστούν από την αρχή”

Σε ερώτηση για το αν υποτιμήθηκε αρχικά η σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Ρεν απάντησε ότι “στην αρχή του προγράμματος [το 2010] η Ελληνική Οικονομία και η Δημόσια Διοίκηση βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση που ήταν περισσότερο αναγκαία η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας παρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τώρα έχουμε επιτύχει πολλά αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν αρκετά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμπλακεί σε επόμενο η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).”

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την Ελλάδα

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Όλι Ρεν κάνει μια εξιστόρηση της κρίσης της Ευρωζώνης από το 2010 και αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου 2010:

“Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 ανέλαβα για πρώτη μέρα τα καθήκοντά μου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‛Barroso II’. Την ίδια μέρα το Eurogroup ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το θέμα της Ελλάδας. Με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο τότε Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker και μαζί από εκείνη τη στιγμή αρχίσαμε τις προσπάθειες να πείσουμε τα μέλη της Ευρωζώνης να παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις. Στις 2 Μαΐου έγινε δυνατή η λήψη της απόφασης για το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.”

“Τον Ιούνιο 2012 είμασταν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα με την Ελλάδα”

Την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ανάμεσα στο διάστημα Μαρτίου και Ιουνίου 2012 θεωρεί ο Όλι Ρεν ως την δυσκολότερη φάση όλης της κρίσης της Ευρωζώνης.

“Η Ελλάδα στο διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος 2012 δεν είχε ουσιαστικά Κυβέρνηση που να μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα και σημειώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις. Ο τότε Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά ηγείτο εκείνους τους μήνες μιας Κυβέρνησης χωρίς πολιτική εντολή. Δεν λειτουργούσε καθόλου η δημόσια διοίκηση. Το Σαββατοκύριακο των δεύτερων εκλογών τον Ιούνιο είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο ενδεχόμενο.”

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου “Και πως προετοιμάζεται κανείς για το χειρότερο” ο Ρεν απάντησε:

“Συμφώνησα κατ’ αρχήν με τον Πρόεδρο Barroso να μην πάω στη Σύνοδο του G20 στο Μεξικό. Θα ήταν αδύνατο να γίνει διαχείριση κρίσης με 12 ώρες διαφορά. Έμεινα στις Βρυξέλλες, ο Juncker ήταν stand-by στο Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ήταν στη Φρανκφούρτη. Αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι είχαμε προετοιμαστεί να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια χρηματοοικονομική καταστροφή. Δόξα τω Θεώ δεν συνέβη κάποιο bank run, η καταστροφή δεν συντελέστηκε. Εκείνες οι μέρες όμως ταρακούνησαν τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.”

Μήνυμα για τις Ευρωεκλογές

Ο Όλι Ρεν με την σημερινή συνέντευξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί παρεκκλίσεις στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου ώστε να ‛διευκολυνθεί’ η Κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο. Και είναι το δεύτερο μήνυμα του Ρεν μέσα σε 20 ημέρες: Στις 24 Ιανουαρίου είχε δώσει συνέντευξη στη Wall Street Journal όπου τόνισε πως η όποια συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015~2016 και την ελάφρυνση του χρέους θα γίνει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Με την ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα ακόμη ασαφή, αρχίζουν και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας γύρω από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων του προγράμματος, τη στιγμή που υπάρχει το χρονικό όριο του Μαΐου οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 9 δις ευρώ. Στη πράξη όμως όλα θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου και διότι χρειάζονται αρκετές ημέρες για την διαδικασία εκταμίευσης, αλλά κυρίως διότι η Κομισιόν θα κλείσει ουσιαστικά για τις Ευρωεκλογές και ο Όλι Ρεν έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει άδεια από τα καθήκοντά του ως Επίτροπος Οικονομικών για να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι δραματικές ημέρες του Ιουνίου 2012

Ο Όλι Ρεν αποκαλύπτει αυτό που φημολογούνταν από τότε: Η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ είχαν προετοιμαστεί να ‛αποστειρώσουν’ την Ελλάδα σε περίπτωση συνέχισης της πολιτικής κρίσης μετά τις 17 Ιουνίου και εμφάνισης φαινομένου bank run ή άλλου είδους εκτροπής. To τι μέτρα θα περιλάμβανε αυτή η ‛αποστείρωση’ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αποσοβήθηκε μια κρίση πρώτου βεληνεκούς, της οποίας το μεγαλύτερο θύμα θα ήταν η ίδια η Ελλάδα.

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Όλι Ρεν: Όχι σε νέο δάνειο και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πριν τις Ευρωεκλογές (update)

  1. Παράθεμα: Επιμένουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ: Τον Αύγουστο η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας | Ευρώπη και Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.