Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σχεδίου Σόιμπλε για την Ελλάδα με σενάριο για ‘κούρεμα’

Ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter απαντώντας εγγράφως σε κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke Sahra Wagenknecht παραδέχεται την ύπαρξη απόρρητου σχεδίου στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών που αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σενάριο ‛κουρέματος’

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble

Την ύπαρξη του απόρρητου εγγράφου που ονομάζεται ‛Θέσεις εργασίας για την Ελλάδα’ είχε αποκαλύψει πρώτο το περιοδικό Der Spiegel στη 1 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt μεταδίδει ότι στην απάντηση του προς την Wagenknecht o Kampeter αναφέρει πως στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται διάφορα σενάρια και σκέψεις για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και σενάριο για ‛κούρεμα’ του χρέους.

Σύμφωνα με τον Kampeter, το απόρρητο αυτό έγγραφο αποτελεί ‛βάση συζήτησης’ εντός της Γερμανικής Κυβέρνησης. “Η διαδικασία διαμόρφωσης κοινής θέσης στο θέμα μέσα στη Κυβέρνηση συνεχίζεται ακόμη”, και “Στη μορφή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κείμενο, δεν ενδείκνυται για δημοσιοποίηση μερικών ή τελικών συμπερασμάτων”.

Wagenknecht: “Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, πρέπει να πληρώσουν οι ολιγάρχες”

Η Sahra Wagenknecht, η οποία είναι αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke, αντιδρώντας στην απάντηση του Kampeter, δήλωσε στη Handelsblatt:

“Ο Υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει προφανέστατα ένα κούρεμα χρέους. Το κούρεμα όμως θα πλήξει τους Γερμανούς φορολογούμενους αφού τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται πλέον στους επενδυτές αλλά στους φορολογούμενους μέσω των μηχανισμών στήριξης. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Δεν γίνεται να μην υπάρξει μια αναγκαστική εισφορά από τις περιουσίες των Ελλήνων ολιγαρχών”

Το πεντασέλιδο έγγραφο ‛Θέσεις εργασίας για την Ελλάδα’

Στο κείμενο εργασίας του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται διάφορες εκδοχές γύρω από τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να διεξάγει η Γερμανική Κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας το 2015~2016 και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Ως λύσεις αναφέρονται το ‛κούρεμα’ του χρέους αλλά και ένα περιορισμένο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 10~20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM, με προϋπόθεση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εφαρμόσει με μεγαλύτερη ένταση τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.