Κοντά στα 20 δις ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών σύμφωνα με ΔΝΤ & ΕΚΤ: FT

Δημοσίευμα των Financial Times σήμερα το πρωΐ βάζει φωτιά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών.

Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πλησιάζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υπολογίζει ένα ποσό γύρω στα 6 δισεκατομμύρια, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της BlackRock αλλά και των ελεγκτικών οίκων N.M. Rothschild και Ernst & Young που κλήθηκαν από την ΤτΕ να δώσουν δεύτερη και τρίτη γνώμη.

Μεγάλες διαφωνίες για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με το άρθρο, που υπογράφεται από τον Peter Spiegel, διευθυντή του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times  και την ανταποκρίτρια στην Αθήνα Kerin Hope, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να δημοσιεύσει τους δικούς του υπολογισμούς αν η ΤτΕ δημοσιεύσει τους δικούς της μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχει κάνει γνωστό.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε δυο βασικούς τομείς: Στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και την τάση αύξησης ή μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Η μεν ΤτΕ, συνεπικουρούμενη από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Οικονομία θα επιδείξει πολύ καλύτερη πορεία από αυτή που προβλέπει η Τρόικα, ενώ και στο θέμα των ‛κόκκινων’ δανείων η θέση της ΤτΕ είναι ότι θα εμφανίσουν μείωση εντός του 2014.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους FT, πιέζει την Τράπεζα της Ελλάδος να δει ‛πιο καλά’ τα συμπεράσματά της για τα stress tests της BlackRock, καθώς ανησυχεί για τον βαθμό που αυτά θα ταυτισθούν με τα stress tests που θα ετοιμάσει εκείνη το ερχόμενο φθινόπωρο για όλες τις συστημικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Ένας Έλληνας τραπεζίτης, τον οποίο επικαλούνται οι FT, δήλωσε ότι η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση και η ΤτΕ προβλέπουν επιστροφή των ελληνικών Τραπεζών σε κερδοφορία την επόμενη χρονιά, ενώ η Τρόικα θεωρεί αυτό το σενάριο εξαιρετικά αισιόδοξο, ιδιαίτερα λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

To θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Τρόικα και την Κυβέρνηση κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων, τότε το ζήτημα αναμένεται να αναλάβει η ίδια η ΕΚΤ με τα δικά της stress tests που ανανμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. «Θα ήταν πιο λογικό τα stress tests να τα αναλάβει η ΕΚΤ. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των ελληνικών Τραπεζών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές;», δήλωσε ένας άλλος Έλληνας τραπεζίτης στους FT.

Θα επανέλθουν τα σενάρια για ‛κούρεμα’ καταθέσεων

Η δημοσιοποίηση ενός τόσο μεγάλο αριθμού για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης είναι σίγουρο ότι θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για κούρεμα των καταθέσεων στις Τράπεζες, λόγω του περιορισμένου ποσού (περίπου 8 δις) που έχει το ΤΧΣ στη διάθεσή του για αυτό το σκοπό. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού από το ΤΧΣ, οι Τράπεζες θα πρέπει να αποτανθούν στις αγορές με άγνωστες πιθανότητες επιτυχίες. Αν αποτύχουν να βρουν και από εκεί τα απαραίτητα κεφάλαια, τότε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ‛bail-in’, δηλαδή συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των μη εγγυημένων καταθέσεων.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφιαλτικό για την ελληνική Κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τις αγορές και την ελληνική κοινή γνώμη, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα κυλίσει ομαλά και πως ενδέχεται να υπάρξει και ένα μικρό πλεόνασμα στα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Update 24/2/14 15:10 – Πηγές ΤτΕ: Ασκούνται πολιτικές πιέσεις από ΔΝΤ

Όπως μεταδίδει το Mega Channel, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωναν απαντώντας στο δημοσίευμα των FT:

“Πρόκειται για άσκηση πολιτικών πιέσεων από το ΔΝΤ ώστε να αποτραπεί η χρήση αυτού του «μαξιλαριού» καθώς η ΤτΕ έχει αναθέσει την ίδια μελέτη και σε άλλες δυο γνωστές εταιρείες και η εκτίμηση είναι ίδια και προσεγγίζει τα 5-5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ξένοι αναλυτές και ξένοι οίκοι από ελληνικές τράπεζες για τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών αναγκών αντιδρούν θετικά, κάτι που θα συνέβαινε εάν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν ορθές. Στην συνέντευξη του κ. Τόμσεν στις 24/11 στην Καθημερινή που μιλούσε για υγιές ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις επισημάνσεις του ότι τα ποσά στο ΤΧΣ επαρκούν για καλύψουν τις όποιες ανάγκες. Τι άλλαξε από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα και με ποια σενάρια το ΔΝΤ έχει προβεί στις εκτίμηση για τις ανάγκες των 20 δισ. ευρώ;”

Update 25/2/14 13:55 – Πηγές ΤτΕ: Στοιχεία προ διετίας χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για την εκτίμηση των 20 δις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, που μεταδίδει δηλώσεις ανώνυμου στελέχους της ΤτΕ, “το ΔΝΤ χρησιμοποιεί για τις εκτιμήσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στοιχεία διετίας”, δηλαδή πεπαλαιωμένα. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που με βάση την έκθεση της εταιρείας BlackRock, υπολογίζει το ποσό που απαιτείται για τις τράπεζες κάτω από τα 6 δις. … Πίσω από την στάση του Ταμείου βρίσκεται η προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα υπολειπόμενα ποσά που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με νέους δεσμευτικούς όρους”. Όσον αφορά την έκθεση της BlackRock αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κανονικά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όπως άφησε να εννοηθεί ο Έλληνας τραπεζίτης.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Κοντά στα 20 δις ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών σύμφωνα με ΔΝΤ & ΕΚΤ: FT

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.