Σκέψεις στη Γερμανική Κυβέρνηση για πιο ‘πολιτικό’ τρίτο Μνημόνιο

Στη Γερμανική Κυβέρνηση κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για τη δομή και τη μορφή που θα έχει ένα ενδεχόμενο τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα. Σε σημερινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Die Welt αναφέρεται ο προβληματισμός για την υστέρηση της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γίνεται αναφορά σε σκέψεις της Γερμανικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες στο νέο, τρίτο Μνημόνιο θα πρέπει να τίθενται γενικοί στόχοι και όχι λεπτομερής παράθεση όλων των επιμέρους στόχων.

Το κτήριο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο

Το κτήριο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο

Η πολιτική ευθύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση

Στο νέο σχέδιο Μνημονίου που επεξεργάζονται στελέχη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται γενικοί στόχοι που η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εφαρμόσει και θα παραχωρείται η εξειδίκευση και τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα φέρει και την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα. “Πρέπει να φύγουμε από τη λογική [στα δυο πρώτα Μνημόνια], όπου κυριάρχησε η πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος στο Βερολίνο.

Στη βάση αυτής της πρότασης εντός της γερμανικής Κυβέρνησης βρίσκεται η κοινή πεποίθηση ότι η παρ’ όλη τη διακηρυγμένη βούληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, οι αντιστάσεις εντός του κρατικών και κομματικών μηχανισμών είναι τόσο μεγάλες που δημιουργούνται τεράστιες καθυστερήσεις και εμπλοκές. Ενδεικτική είναι η δήλωση ανώνυμου στελέχους της Γερμανικής Κυβέρνησης προς την Die Welt γύρω από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα: “Εμείς πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη μακράν από την έγκριση των δόσεων [για την Ελλάδα]”.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.