Πραγματοποιείται σήμερα η μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας στο MV Cape Ray

Πραγματοποιείται σήμερα στο ιταλικό λιμάνι Gioia Tauro στη Καλαβρία η μεταφόρτωση των κοντέινερς με τις χημικές ουσίες της Συρίας. Τα επικίνδυνα χημικά μετέφερε το δανικό πλοίο Ark Futura, το οποίο κατέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωΐ στη Gioia Tauro συνοδευόμενο από ισχυρή δύναμη πολεμικών πλοίων της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Το πρωΐ της Τρίτης είχε καταπλεύσει και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο MV Cape Ray προερχόμενο από τη Ρότα της Ισπανίας και στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες υδρόλυσης και εξουδετέρωσης των χημικών.

Η άφιξη του MV Cape Ray στη Gioia Tauro (video)

Το φορτίο με τις χημικές ουσίες

To Ark Futura (αριστερά) και το MV Cape Ray (δεξιά) στη προβλήτα του λιμανιού της Gioia Tauro

To Ark Futura (αριστερά) και το MV Cape Ray (δεξιά) στη προβλήτα του λιμανιού της Gioia Tauro

Πρόκειται για 78 κοντέινερς με 570 τόνους αερίου μουστάρδας και μεθυλφωσφορικού διφλοοριδίου ή ‘DF’, το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν. Η μεταφόρτωση από το Ark Futura στο MV Cape Ray αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και θα γίνει εξ ολοκλήρου εν πλω, λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Gioia Tauro, χωρίς το φορτίο να φτάσει στη ξηρά. Στη συνέχεια το MV Cape Ray, στο οποίο επιβαίνουν 35 ναύτες και 64 επιστήμονες και τεχνικοί, θα αποπλεύσει για το –άγνωστο μέχρι στιγμής- σημείο της Μεσογείου όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες υδρόλυσης και εξουδετέρωσης των χημικών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 60 ημέρες.

Η άφιξη του Ark Futura στη Gioia Tauro σήμερα το πρωΐ (video)

Ολοκληρώνεται το βράδυ η μεταφόρτωση

Αρχικά μεταφορτώθηκαν τα 3 κοντέινερς με το αέριο μουστάρδας και στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν τα υπόλοιπα 75 κοντέινερς που περιείχαν μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο ή ‘DF’, το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν. Η μεταφόρτωση πραγματοποιήθηκε τελικά εντός του λιμανιού για μεγαλύτερη ταχύτητα αφού οι υποδομές στη συγκεκριμένη προβλήτα επέτρεψαν τη μεταφόρτωση τους με ρυθμό 6 έως 7 κοντέινερς την ώρα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Gioia Tauro και διαμαρτυρίες από τοπικούς φορείς

Από το απόγευμα της Τρίτης είχαν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Gioia Tauro, με πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στο λιμάνι σε περίμετρο δυο χιλιομέτρων. Επίσης είχε απαγορευθεί κάθε κίνηση από και προς το λιμάνι ιδιωτικού ή εμπορικού σκάφους σε απόσταση ενάμιση ναυτικού μιλίου. Για την επιχείρηση της μεταφόρτωσης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα από την Περιφέρεια της Καλαβρίας, με 24ωρο επιχειρησιακό στρατηγείο όπου συμμετέχουν το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, η ακτοφυλακή, η πυροσβεστική και οι τοπικές υπηρεσίες ηγείας.

Τοπικοί παράγοντες της Καλαβρίας και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διαμαρτύρονται για το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει γύρω από την μεταφόρτωση των κοντέινερς με τα χημικά αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει το MV Cape Ray. Ο Δήμαρχος του San Ferdinando Ντομένικο Μανταφέρι δήλωσε ότι έχει ζητήσει αλλά δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από την Περιφέρεια της Καλαβρίας για το περιεχόμενο των κοντέινερς και την πορεία του MV Cape Ray, ενώ η περιβαλλοντική οργάνωση SOS Mediterraneo ανακοίνωσε ότι είναι πλήρης η έλλειψη ενημέρωσης για την επιχείρηση με την πρόφαση ότι πρόκειται για «στρατιωτικό απόρρητο».

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από το απόγευμα της Τρίτης στη Gioia Tauro αλλά και η κινητοποίηση των τοπικών αρχών απέτρεψαν την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταφόρτωσης των χημικών. Μόνο το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μια μικρή σχετικά εκδήλωση μπροστά στο δημαρχείο του Σαν Φερνάντο.

Απόλυτα επιτυχημένη η επιχείρηση, σύμφωνα με την Ιταλική Κυβέρνηση

Η Ιταλική Κυβέρνηση χαρακτήρισε την επιχείρηση απόλυτα επιτυχημένη. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Τζιάν Λούκα Γκαλέτι δήλωσε ότι «η επιχείρηση [μεταφόρτωσης] ήταν υψηλοτάτου επιπέδου, διαφανής και χωρίς κανένα κίνδυνο για το περιβάλλον και με αυτή επιβεβαιώσαμε τις αξίες της ειρήνης και τη συμμετοχή μας [της Ιταλίας] στη διεθνή ασφάλεια.»

Αναχωρεί για τη Μεσόγειο σήμερα το MV Cape Ray

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφόρτωσης το MV Cape Ray αναμένεται να αποπλεύσει την Πέμπτη από την Gioia Tauro με κατεύθυνση άγνωστο μέχρι στιγμής σημείο της Μεσογείου, όπου θα πραγματοποιήσει την υδρόλυση και εξουδετέρωση των επικίνδυνων χημικών.

* Μια προγενέστερη εκδοχή του παρόντος άρθρου δημοσιεύθηκε στη 1/7/2014 στην εφημερίδα ‛Χανιώτικα Νέα’

Update 2/7/2014 22:10 | Ολοκληρώθηκε η μεταφόρτωση των χημικών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μεταφόρτωση στο MV Cape Ray όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW):

O OPCW επιβεβαίωσε ότι η συνολική ποσότητα των 600 μετρικών τόνων χημικών ‘προτεραιότητας 1’ από το οπλοστάσιο της Συρίας μεταφορτώθηκε με επιτυχία από το δανικό φορτηγό πλοίο Ark Futura στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray. Η μεταφόρτωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Gioia Tauro της Νότιας Ιταλίας με την παρουσία επιθεωρητών του OPCW, οι οποίοι επόπτευαν διαρκώς τη διαδικασία.

Το Cape Ray θα πλεύσει τώρα σε διεθνή ύδατα και θα ξεκινήσει την αδρανοποίηση των χημικών εν πλω μέσω των Μεταφερόμενων Συστημάτων Υδρόλυσης (FDHS). Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η διαδικασία αδρανοποίησης θα ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες.

Μια ομάδα επιθεωρητών του OPCW θα παραμείνει στο Cape Ray καθ’ όλη τη διαδικασία αδρανοποίησης για να βεβαιωθεί ότι τα χημικά θα καταστροφούν σύμφωνα με τις αυστηρότερες προβλέψεις της Διεθνούς Συνθήκης Χημικών Όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας, όπως περιγράφεται στη Παράγραφο 10:

«Κάθε συμβαλλόμενο Κράτος θα αποδίδει την ύψιστη προτεραιότητα κατά την μεταφορά, επίδειξη, αποθήκευση και καταστροφή των χημικών όπλων για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Update 3/7/2014 01:20 | Απέπλευσε το MV Cape Ray από την Gioia Tauro

Απέπλευσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) το MV Cape Ray από το λιμάνι της Gioia Tauro αφού είχε ολοκληρωθεί το βράδυ η μεταφόρτωση των κοντέινερς με τα χημικά. Αυτό ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ (υπεύθυνος για τα χημικά προγράμματα) Άντυ Γουέμπερ.

Advertisements
This entry was posted in Ανατολική Μεσόγειος, Συρία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Πραγματοποιείται σήμερα η μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας στο MV Cape Ray

  1. Παράθεμα: Στην Ανατολική Μεσόγειο το MV Cape Ray | Ευρώπη και Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.