Συνεχίζεται η υδρόλυση των χημικών στο MV Cape Ray, σαλπάρισαν οι ακτιβιστές

Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στο MV Cape Ray και η ποσότητα του μεθυλφωσφορικού διφλοοριδίου (‘DF’) που έχει εξουδετερωθεί έχει ανέλθει στο 25%, σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου Συνταγματάρχη Steve Warren το απόγευμα της Παρασκευής. Η καταστροφής της συγκεκριμένης ποσότητας επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το MV Cape Ray στη Μεσόγειο (screenshot από ρεπορτάζ του ARD)

Το MV Cape Ray στη Μεσόγειο (screenshot από ρεπορτάζ του ARD)

Ενημέρωση από τον OPCW

Syrian Chemical Destruction Data, 21 July 2014

Syrian Chemical Destruction Data, 21 July 2014

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) την Παρασκευή οι ποσότητες των χημικών Κατηγορίας 1 (πρόκειται για τα πλέον επικίνδυνα) που έχουν εξουδετερωθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου (είτε πάνω στο MV Cape Ray, είτε επί τόπου στη Συρία, είτε σε ειδικά χημικά εργοστάσια) ανέρχεται σε 380,1 μετρικούς τόνους, ήτοι στο 36,6% της συνολικής ποσότητας των 1.308,5 μετρικών τόνων. Όσον αφορά δε στα χημικά Κατηγορίας 2, η ποσότητα που έχει εξουδετερωθεί ανέρχεται στους 31,5 μετρικούς τόνους, ήτοι στο 12,4% της συνολικής ποσότητας των 254,2 μετρικών τόνων.

Ακτιβιστές κατά του MV Cape Ray

Ακτιβιστές από οικολογικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι αλλά και ο βουλευτής του Σύριζα Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο Δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης ξεκίνησαν την Παρασκευή από τα Χανιά με τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη προς τα δυτικά της Κρήτης σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το MV Cape Ray και να εμποδίσουν τη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών. Οι καιρικές συνθήκες πάντως είναι δυσμενείς λόγω των σφοδρών ανέμων και τα σκάφη ήδη συναντούν δυσκολίες. Ως πρώτος στόχος έχει τεθεί το σημείο όπου θεωρείται ότι βρισκόταν μέχρι πρόσφατα το αμερικανικό πλοίο, περίπου 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης.

Ρεπορτάζ και video από τα Χανιώτικα Νέα:

Πλώρη για το «Cape Ray»

Update 26/7/2014 16:30 Συνεχίζουν τα δυο από τα τρία σκάφη την αναζήτηση του MV Cape Ray

Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα οι ακτιβιστές το ταξίδι στη Μεσόγειο για την αναζήτηση του MV Cape Ray δυτικά της Κρήτης. Το ένα σκάφος (αλιευτικό) επέστρεψε τη νύχτα στη Παλαιόχωρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ τα δυο ιστιοπλοϊκά βρίσκονται –σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα– 127 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης.

Update 26/7/2014 19:00 Επιστρέφουν στη Παλαιόχωρα και τα δυο ιστιοπλοϊκά

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των ακτιβιστών του ‘Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων’ τα ιστιοπλοϊκά σκάφη επιστρέφουν στη Παλιόχωρα λόγω κακών καιρικών συνθηκών και αφού δεν κατάφεραν να βρουν το MV Cape Ray:

Οι εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον Άγιο Νικόλαο να αποπλεύσει ούτε σήμερα από την Παλαιόχωρα Χανίων. Δύσκολες συνθήκες επικρατούν και στα 120 μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Κρήτης όπου βρίσκονται τα άλλα δύο σκάφη. Οι συναγωνιστές προσπάθησαν να εντοπίσουν το θαλάσσιο χώρο υδρόλυσης χωρίς αποτέλεσμα γεγονός που σημαίνει ότι το ‘Cape Ray’ κρύβεται. Ταυτόχρονα αφέθηκε σημάδι το οποίο αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο της ΑΟΖ. Τα δύο σκάφη επιστρέφουν στη Παλαιόχωρα προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Από το Ανοικτό Συντονιστικό Χανίων”

Advertisements
This entry was posted in Ανατολική Μεσόγειος, Συρία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.