Σόιμπλε: Δεν μπορεί να κλείσει το πρόγραμμα αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Ecofin

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Ecofin

Ξεκάθαρη και σκληρή προειδοποίηση προς την ελληνική Κυβέρνηση απηύθηνε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έκθεσης της Τρόικα, ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της έκθεσης, μετά την οποία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το τι είναι εφικτό να γίνει με την Ελλάδα και το τι δεν είναι εφικτό.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε:

Η έκθεση για την τρέχουσα επιθεώρηση [στην Ελλάδα] δεν μπορεί να κλείσει ακόμη, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων και το οποίο δεν μπορεί να παραληφθεί για να ολοκληρωθεί η έκθεση. Γι αυτό και όλοι κάναμε έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει την έκθεση το συντομότερο. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το τι είναι δυνατό να γίνει μετά την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος ή τι δεν είναι δυνατό να γίνει. Οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν στο παρελθόν αλλά αποτελούν για το μέλλον το κατ’ εξοχήν κλειδί για να επιστρέψει ξανά η Ελλάδα στις αγορές. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο όπου όσα επιτεύχθηκαν να μην μπορεί να διακινδυνευθούν και πάλι, όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Το video με τις δηλώσεις:

Αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν τις δηλώσεις Σόιμπλε:

Έτσι είναι. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία. Είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το review. Ωστόσο, εμείς συζητάμε για την επόμενη μέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα, χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους. Αλλά αν λέγαμε, έξι μήνες πριν, ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα; Και όμως, δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που, ναι, γίνεται με ένταση. Συζητάμε επίσης μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, δεν λέμε για μείωση μισθών και συντάξεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προλαβαίνουμε έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά η ολοκλήρωση της έκθεσης

Οι δηλώσεις Σόιμπλε κάνουν ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση, το οποίο θα είναι η σχεδόν πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που έχει ζητήσει η Τρόικα. Είναι γνωστό βέβαια ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι κόκκινο πανί για πολλούς βουλευτές της συγκυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που είναι άγνωστο είναι το πως θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ξεπεράσει αυτές τις αντιδράσεις. Πλέον φαίνεται πιθανή ακόμη και σοβαρή πολιτική κρίση.

Από την άλλη, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι έλεγε ψέματα όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα υπάρξει δάνειο, διότι «αν λέγαμε ότι συζητούν για γραμμή πίστωσης όλοι θα πίστευαν ότι θα έρχονταν νέα μέτρα».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.