Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου προτείνει το Eurogroup

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015 προτείνει για την Ελλάδα το Eurogroup, σύμφωνα με έγγραφο, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει το Reuters.

Acropolis - EU flag«Να καλυφθούν τυχόν καθυστερήσεις εξ αιτίας της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας»

Όπως αναφέρει το έγγραφο, «παρότι ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές Αρχές για να προετοιμάσουν τις σχετικές νομοθετικές πρόνοιες τον Ιανουάριο 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να καλύπτει μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθούν τυχόν καθυστερήσεις εξ αιτίας της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας».

Υπό αυτήν την έννοια, θα ήταν πρέπουσα μια παράταση μέχρι τα τέλη του 2ου τριμήνου 2015, υπό το βασικό σενάριο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία [με την Τρόικα] μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθούν όλα οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και η τελική δόση από το EFSF και οι διαδικασίες για το πρόγραμμα Enhanced Conditions Credit Line (ECCL) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Βάσει του σχεδίου toυ Eurogroup, θα μπορέσουν και να εκταμιευθεί το 1,9 δις από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και η δόση των 3,5 δις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σενάρια τρίμηνης και εξάμηνης παράτασης

Στο έγγραφο παρουσιάζονται και άλλα δυο σενάρια για παράταση του Μνημονίου, το ένα τρίμηνης και το άλλο ετήσιας διάρκειας. Δεν προτείνονται όμως, καθότι το πρώτο «είναι πολύ σύντομης διάρκειας και δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, λόγω και της πολιτικής κατάστασης, ενώ η ετήσια παράταση «θα ήταν πολύ δύσκολο να επικοινωνηθεί ως ‘τεχνική παράταση'».

Μετατροπή του δανείου του ΔΝΤ σε προληπτική πιστωτική γραμμή

Βάσει του σχεδίου που προτείνεται, το υπάρχον δάνειο από το ΔΝΤ θα μετατραπεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Όλα αυτά όμως για να ισχύσουν «θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.