Ρέγκλινγκ: Οι κανόνες στην Ευρωζώνη ισχύουν για όλους ανεξάρτητα από το ποιός κυβερνά

Εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και ισχυρός άνδρας της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Klaus Regling

Klaus Regling

Σαφή μηνύματα και προς την Ελλάδα και προς τη Γερμανία

Στη συνέντευξή του ο Γερμανός τεχνοκράτης στέλνει σαφή μηνύματα και προς την Ελλάδα (προς την Κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη) αλλά και προς τη Γερμανία και την Ολλανδία (και Κυβέρνηση και κοινή γνώμη).

Οι κανόνες στην Ευρωζώνη ισχύουν για όλους ανεξάρτητα από τους εκλογικούς κύκλους και το ποιός κυβερνά

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν είναι αρκετή η δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «η Τρόικα διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση, της οποίας η θητεία κανονικά λήγει τον Ιούνιου του 2016.»

«Γενικά ισχύει ο κανόνας ότι οι συμφωνίες γίνονται με το Κράτος και αυτές οι συμφωνίες ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιός κυβερνά».

Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την ενδεχόμενη νίκη του Σύριζα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «φυσικά και παίζει κάποιο ρόλο η πολιτική πραγματικότητα αλλά το Σύμφωνο Σταθερότητας και πολλές άλλες ευρωπαϊκές συνθήκες ισχύουν ανεξάρτητα από εκλογικές διαδικασίες και πολιτικές εξελίξεις. Είμαστε μια νομισματική ένωση 18 κρατών και κάπου πάντα θα υπάρχουν εκλογές. Το Eurogroup γνωρίζει τις πολιτικές συζητήσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα. Οι κανόνες όμως ισχύουν.

Δεν είναι αναγκαία η δέσμευση της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με την Τρόικα

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν αναγκαίο να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στη συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του Μνημονίου και την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων προς την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «είχαμε κυβερνητική αλλαγή σε κάποιες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής. Ήταν όμως εφικτό να γίνουν κάποιες προσαρμογές στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι ίδιοι οι στόχοι.

Πιο δύσκολη η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις παρά για το δημοσιονομικό κενό

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων ως πιο δύσκολο από το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Για τη διαφορά στο δημοσιονομικό, ο Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι είναι ζήτημα προβλέψεων και όχι ουσίας: «Αρκετές φορές στο παρελθόν οι Έλληνες αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο όταν προέβλεπαν καλύτερα αποτελέσματα από ότι προέβλεπε η Τρόικα». Εκεί όμως που βλέπει ο Ρέγκλινγκ σοβαρό πρόβλημα είναι στις μεταρρυθμίσεις «που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν αφήνουν την ανάπτυξη να επιταχυνθεί».

Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει πλήρως από το Μνημόνιο

Δημοσιογράφος Die Welt: «Μετά την επισημοποίηση των ελληνικών ονείρων για πλήρη έξοδο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν αμέσως προς τα πάνω. Είναι ακόμη ανέτοιμοι οι Έλληνες ή δοκιμάζουν οι αγορές τις αντιστάσεις της Ευρωζώνης;»

Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού έπεσε μέσα σε 5 χρόνια από το 15% στο 1,5%. Είναι το μικρότερο έλλειμμα από ΄/ολα σχεδόν τα κράτη της Ευρωζώνης. Οι μεταρρυθμίσεις όμως και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν ακόμη και άλλα πράγματα να γίνουν. Γι αυτό η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δεν μπορεί να εξέλθει πλήρως από τα προγράμματα στήριξης.

Τώρα αρχίζει να υπάρχει αλλαγή στη νοοτροπία

Παρά τη τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, ο Ρέγκλινγκ πιστεύει ότι μόλις τώρα αρχίζει να διαφαίνεται μια αλλαγή στη νοοτροπία στην Ελλάδα. «Ο προϋπολογισμός μπορεί να σωθεί μέσα σε πέντε χρόνια αλλά η αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι έχει αρχίσει και έχει αποτελέσματα: Ο ΟΟΣΑ κατάταξε την Ελλάδα πρώτη σε ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες των Ελλήνων»

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών αλλά προς και την κοινή γνώμη αυτών των χωρών, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM δήλωσε ότι «αντί να κάνουμε κριτική για το βαθμό υπεράσπισης της Τρόικα από τις κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, θα προτιμούσα να υπήρχε σε κάποιες χώρες μεγαλύτερη αναγνώριση για το τι έχουν επιτύχει η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, και το οποίο είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.