Τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας από το δημοσίευμα του Spiegel περί Grexit

Τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας προκάλεσε το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική Κυβέρνηση θεωρεί πλεόν διαχειρίσιμη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές και αναλαβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους.

“Επικίνδυνα μονοπάτια”

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Carsten Schneider, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονικής έκδοση της Die Welt, κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ότι με τα σχέδια για Grexit οδηγούν την ευρωπαϊκή πολιτική σε επικίνδυνα μονοπάτια, έχοντας ως γνώμονα την αντι-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση του κόμματος ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’ (AfD). «Οι Χριστιαδημοκράτες δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην εσωτερική πολιτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών προβάλλοντας απειλές. Κάτι τέτοιο λειτουργεί αντιπαραγωγικά».

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble

“Ή δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις ή έξοδος από την Ευρωζώνη”

O αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Michael Fuchs, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα του Spiegel, σε δηλώσεις του επίσης στη Welt, στήριξε πλήρως τη θέση της Άγγελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας: “Εάν οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.” Πρόσθεσε δε, ότι “εάν χαρίσουμε χρέος στους σοσιαλιστές του Σύριζα, αυτό θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρώπης. Εκτός αυτού, [το κούρεμα του χρέους] δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δικαιολογηθεί στους Γερμανούς πολίτες. Η πορεία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να κινδυνεύσει από την έξοδο της Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν έχουν χρόνο για παιγνίδια πόκερ.”

‘Τουλάχιστον στα 60 δις οι ζημίες της Γερμανίας από το Grexit’

O Σοσιαλδημοκράτης Carsten Schneider από την πλευρά του υπολόγισε τις ζημίες της Γερμανίας από ενδεχόμενο Grexit σε ‘τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ’, με “αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να αυξήσουμε τους φόρους ή να προχωρήσουμε σε περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό”. Εξ άλλου, πρόσθεσε ο Schneider “σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ξεκινούσαν οι φήμες στις αγορές για έξοδο και άλλων κρατών και θα αυξάνονταν τα επιτόκια των ομολόγων, με αποτέλεσμα να καταστεί πάλι αναγκαία η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με πυροσβεστικά μέτρα, με καταχρηστικό τρόπο για τον σκοπό της, όπως φοβούνται οι Χριστιανοδημοκράτες.” Και κλείνοντας ο Schneider συνόψισε τη θέση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος: “Οι συμφωνίες που συνάπτονται ισχύουν και για τις επόμενες Κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες ψηφοφόρους και στις δημοκρατικές τους επιλογές. Σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξει εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μια αξιόπιστη και ακέραιη δημόσια διοίκηση και επιπρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη.”

Lucke (Πρόεδρος του AfD): “Δικαιωνόμαστε στις θέσεις μας”

Ο Πρόεδρος του αντι-ευρώ κόμματος ‛Εναλλακτική για τη Γερμανία’ Bernd Lucke δήλωσε ικανοποιημένος: “Χαιρετίζω την έστω και αργοπορημένη παραδοχή της κυρίας Μέρκελ και του Σόιμπλε, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη. Η γερμανική Κυβέρνηση παρέσυρε τους ψηφοφόρους και παρουσίαζε μια μαγική καταστροφολογική εικόνα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάθε ειδικός όμως στα οικονομικά γνώριζε ότι υπάρχουν πλέον οι κατάλληλοι μηχανισμοί, ώστε ένα μικρό κράτος όπως η Ελλάδα να βγει συντεταγμένα από την Ευρωζώνη.”

Update 4/1/2015 19:25 – Kυβερνητικός εκπρόσωπος: Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της

Προσεκτική ήταν η αντίδραση της γερμανικής Κυβέρνησης στο δημοσίευμα του Spiegel. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter δήλωσε: “Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της [και μετά τις εκλογές].” Δεν απάντησε όμως αν επιβεβαιώνει ή όχι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του Spiegel: “Η πολιτική μας ως προς την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει.”

Update 4/1/2015 22:50 – Die Linke: ‘Εκβιασμός και προσπάθεια αποσταθεροποίησης’

Για ωμό εκβιασμό και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας από τη γερμανική Κυβέρνηση έκανε λόγο ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Die Linke, Bernd Riexinger, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Spiegel. “Πρόκειται για στοχευμένη παρέμβαση, η οποία κλιμακώνει την κρίση”, δήλωσε ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς.

Update 5/1/2015 00:20 – Sigmar Gabriel: ‛Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά δεν εκβιαζόμαστε’

Sigmar GabrielO Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Aντικαγκελάριος Sigmar Gabriel παρενέβη στο θέμα της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, ότι η γερμανική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική Κυβέρνηση θέλουν η Ελλάδα να διατηρηθεί στο ευρώ. “Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια”, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης. “Η Ευρωζώνη έχει γίνει περισσότερο σταθερή τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό και δεν μπορούμε να εκβιαστούμε και αναμένουμε η ελληνική Κυβέρνηση, όποια και αν είναι, να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Update 5/1/2015 01:45 – Manfred Weber (Αντιπρόεδρος ΕΛΚ): Ο Τσίπρας είναι ένας ανελέητος λαϊκιστής

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber εξαπέλυσε δρυμεία επίθεση κατά του Προέδρου του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας τον ‘ανελέητο λαϊκιστή’ για το πρόγραμμα και την δέσμευσή του για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Update 5/1/2015 01:50 – Γερμανία: Διάφορα άρθρα και δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων

Mitteldeutsche Zeitung: zu Euro und Griechenland, Rheinische Post: Griechenland muss in der Euro-Zone bleiben, Die Griechen sitzen am längeren Hebel: Christoph B. Schiltz, «Euro-Zone braucht geordnetes Insolvenzverfahren», Fuest: Austritt Griechenlands aus dem Euro hätte erhebliche Risiken, Wieder mal am Scheideweg, Greece:Latest (2015) debate on possible #Grexit after surveys suggest Syriza win, Müllers Memo: Goldener Schnitt für Griechenland, Olli Rehn will griechische Schuldenlast reduzieren, Financial Times: Berlin denies preparing for ‘Grexit’, Wolfgang Münchau: Extremists may be eurozone’s savioursSöder: «Es wird keine Lex Griechenland geben», Süddeutsche Zeitung: Europa muss den Griechen nicht entgegenkommen, «Wir wussten, dass solche Berichte kommen würden», Gustav Horn: Syriza-Partei sollte keinen Schuldenschnitt anstreben, Grexit, Germany and Googlenomics, New York Times editorial: A Weary Greece Considers Its Options, Grexit – der Schrecken lässt nach, Nicht so leichtfertig, bitte!, Rinne and Rehn differ on Greek debt relief

Update 5/1/2015 08:15 – Ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής Τηλεόρασης

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.