Η Μέρκελ θα αποτρέψει το ‘Graccident’: EuroΙnsight

Το γεωπολιτικό ρίσκο αποθαρρύνει την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ από το να εντάξει την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα σχέδια της γερμανικής Κυβέρνησης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το ‘Grexident’, την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από οικονομικό ή πολιτικό ‘ατύχημα’. Αυτά αναφέρει ανάλυση του γερμανικού ειδησεογραφικού EuroInsight, επικαλούμενο αξιωματούχους της γερμανικής Κυβέρνησης.

Το γερμανικό πρακτορείο, που ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα και θέματα Ευρωζώνης και έχει καλές διασυνδέσεις στο γερμανικό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, αναφέρει ότι η γερμανίδα Καγκελάριος φοβάται πιθανή αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λόγω ατυχήματος.

‘Μόνο με πολιτική απόφαση το Grexit, όχι από ατύχημα’

Οι γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν στο EuroInsight ότι για να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να υπάρχει ασυμφωνία για την λειτουργία της Ευρωζώνης και όχι απλά αδυναμία κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων εν μέσω χρηματοκοικονομικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τους πιστωτές [της Ελλάδας]. “Αυτή θα ήταν μια πολιτική απόφαση, οπότε δεν πρόκειται να υπάρ ‘Graccident’”, είπε ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος, ο οποίος γνωρίζει τις σκέψεις της γερμανίδας Καγκελαρίου. ‘Graccident’ είναι ένας καινοφανής όρος που αναφέρεται στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα παρεξηγήσεων και πολιτικών εντάσεων.

Merkel - SchäubleΠαρότι η Μέρκελ θεωρείται πως πιστεύει ότι η Ευρωζώνη είναι τώρα καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιθανές αναταράξεις στις αγορές που θα προκληθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει ή αποβληθεί από την Ευρωζώνη, εν τούτοις οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης ανησυχούν σοβαρά την Καγκελαρία. Η βασική ανησυχία είναι ότι τα Νότια Βαλκάνια θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και η Ελλάδα να περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Πιθανές οι ‘ανορθόδοξες’ λύσεις σε περίπτωση άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας

Ως αποτέλεσμα αυτών των ανησυχιών, η γερμανική Κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη και ‘ανορθόδοξες’ λύσεις ώστε να μην φτάσει η Ελλάδα σε στάση πληρωμών. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η έγκριση για αύξηση του ορίου στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, την επιβολή προσωρινών περιορισμών στη διακίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, την πρόωρη εκταμίευση μέρους των δόσεων από τα προγράμματα της ΕΚΤ, του EFSF και του ΔΝΤ, και ακόμη και καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ. Η γερμανική δεν θα επιθυμούσε να φτάσει να συναινέσει σε τέτοια μέτρα, αλλά δεν θα τα απέκλειε αν ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Τέτοιου είδους βοήθεια θα μπορούσε να παρασχεθεί όμως, μόνο αν υπήρχε πολιτική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της Νομισματικής Ένωσης, κάτι που κατά τη γερμανική Κυβέρνηση θα προϋπέθετε σαφή δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αποδοχή του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και να καλύψει τυχόν χρηματοδοτικά κενά για τα επόμενα χρόνια, όπως είπαν οι εν λόγω αξιωματούχοι.

Το Βερολίνο πάντως αναμένει ότι είναι ακόμη δυνατή η συμφωνία με την Αθήνα, ειδικά επιδή η Άγγελα Μέρκελ έχει εγκαταστήσει έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο τραπέζι χαμηλότερα πλεονάσματα και ελάφρυνση του χρέους

Η γερμανική Κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη, λένε οι αξιωματούχοι, να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιτρέψει στην Αθήνα να διαμορφώσει με μεγαλύτερη ευελιξία το πρόγραμμα και το τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, και -σε δεύτερο στάδιο- να συζητήσει και την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν είναι συμβατή με την πολιτική ενοποίηση

Ο βασικός αντίπαλος μέσα στη γερμανική Κυβέρνηση για αυτήν την ‘ανορθόδοξη βοήθεια’ προς την Ελλάδα, είναι ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το EuroInsight. Ο γερμανός πολιτικός έχει επανειλημμένως εξετάσει τη δυνατότητα αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε είναι θερμός υποστηρικτής της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης και φέρεται να θεωρεί ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα με τέτοιο τρόπο που να είναι συμβατός με την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Οι αντιρρήσεις της Μέρκελ έχουν οδηγήσει τον Σόιμπλε στο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, και πρόσφατα λέγεται ότι και ο ίδιος άρχισε να έχει ανησυχίες για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Η απόσταση στις απόψεις μεταξύ της Καγλκελαρίας και του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γεφυρωθεί. Γι αυτό, και παρά τους υψηλούς τόνους σε δημόσιο επίπεδο, ο Σόιμπλε έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο στο να υπάρξει η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σενάριο διαχείρισης ενδεχόμενης εξόδου

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική Κυβέρνηση συνυπολογίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι διαφορές να μην γίνει εγικτό να γεφυρωθούν. Σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει. Θεωρείται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταστρώσει σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα καλέσει στην ενεργοποίηση όλων των ευτρωπαϊκών μηχανισμών για την στήριξη της χώρας εκτός της Ευρωζώνης.

Εσωκομματικές δυσκολίες στους Χριστιανοδημοκράτες για την έγκριση τρίτου πακέτο για την Ελλάδα

Σε περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ και χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια, η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές αντιστάσεις στο κόμμα της. Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση στους βουλευτές του κόμματός της για ανα εγκριθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς η γερμανική κοινή γνώμη έχει χάσει την υπομονή της με την Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά η γερμανική Κυβέρνηση αναμένεται «να αναλάβει αυτό το ρίσκο», όπως είπε ένας άλλος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στη Μέρκελ. Η παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών στη Κυβέρνηση βοηθά στο να βρεθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε περίπτωση που έρθει ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα για ψήφιση στη Μπούντεσταγκ.

Advertisements
This entry was posted in Γερμανία, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η Μέρκελ θα αποτρέψει το ‘Graccident’: EuroΙnsight

  1. Παράθεμα: EuroΙnsight: Η Μέρκελ θα αποτρέψει το ‘Graccident' -

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.