Έκλεισε το προσχέδιο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

Έκλεισε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Κομισιόν, των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας το προσχέδιο συμφωνίας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής & μεταναστευτικής κρίσης.

To προσχέδιο της συμφωνίας (σύμφωνα με πληροφορίες του Politico Europe, της αυστριακής εφημερίδας Standard και του blog) προβλέπει:

  • Επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες  και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη. Στο κείμενο του προσχεδίου αναφέρεται: “Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed”.
  • Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
  • Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
  • Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση.
  • Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)
  • Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.
  • Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.
Πρόσφυγες στην Ειδομένη, 4 Mαρτίου 2016. [φωτό από Fotomovimiento.org]

Πρόσφυγες στην Ειδομένη, 4 Mαρτίου 2016. [φωτό από Fotomovimiento.org]

Η κατάληψη της Zaman επισκιάζει τη Σύνοδο

Η κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές ρίχνει πάντως μια βαριά σκιά πάνω στη Σύνοδο. Παρότι σε επίσημο επίπεδο ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφραστεί δημόσια για αυτήν την κραυγαλέα κίνηση περιορισμού της ελεύθερης πληροφόρησης στην Τουρκία, εν τούτοις Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι κάποιοι ηγέτες θα εγείρουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου με κίνδυνο να τεθεί σε αμφισβήτηση η ίδια η επιτυχής κατάληξη της Συνόδου, αναλόγως και της αντίδρασης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ahmet Davutuğlu.

Συμφωνία για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ

NATO logoΝωρίτερα την Κυριακή επιτεύχθηκε συμφωνία σε επίπεδο επιτελών στο ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, η οποία πρόβαλε μέχρι πρόσφατα αντιρρήσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και για τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Frontex. H σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι “αποστολή της δύναμης είναι να προσφέρει βοήθεια στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πάταξη των διακινητών ανθρώπων και των εγκληματικών οργανώσεων που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στη διόγκωση της προσφυγικής κρίσης”. Τη συμφωνία χαιρέτισαν με κοινή τους ανακοίνωση η Επίτροπος για εξωτερικά θέματα Federica Mogherini και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

FT: Ριζική αναμόρφωση της ρύθμισης Δουβλίνο-3 σχεδιάζει η Κομισιόν

Ριζική αναμόρφωση της ρύθμισης Δουβλίνο-3 για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει η Κομισιόν σύμφωνα με τους Financial Times. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυο εναλλακτικές εκδοχές: η πρώτη πρόταση αφορά στη συνολική ανάληψη της ευθύνης για την παροχή ασύλου σε μια Πανευρωπαϊκή Αρχή Ασύλου, η οποία θα αποφασίζει που και πως θα κατανέμονται οι πρόσφυγες ανεξάρτητα από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισήλθαν. Η συγκεκριμένη πρόταση απαιτεί αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τις χώρες που αντιδρούν στην υποδοχή προσφύγων. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, θα παραμείνει το ισχύον πλαίσιο του Δουβλίνο-3, με τη διαφορά ότι θα τίθεται ποσοστώσεις σε περίπτωση που μια χώρα υφίσταται υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Update 7/3/2016 06:20 — Μαραθώνια συνάντηση Merkel-Davutoğlu στις Βρυξέλλες

Μαραθώνια συνάντηση Merkel-Davutoğlu-Rutte στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συναίνεση της Τουρκίας στο προσχέδιο συμφωνίας. H συνάντηση διήρκησε τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Advertisements
This entry was posted in πΓΔΜ, Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, Τουρκία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.