Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης, ΔΝΤ και Ελλάδας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ζήτημα της διαφωνίας ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στο ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα για να καλυφθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα αναμένεται να διαφανεί αν υπάρχει κάποια σύγκλιση.

IMF 01Παραμένουν οι διαφωνίες

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ (Thomsen, Buti και Cœuré) συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες (όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ) σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που θα ζητηθούν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Θεσμούς η Ευρωζώνη βλέπει το ύψος των απαιτούμενων μέτρων στο 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δις), ενω το ΔΝΤ ζητά μέτρα ύψους «τουλάχιστον» 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 8,3 δις). Μέρος της διαφωνίας έγκειται στο ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού το 2016. Το ΔΝΤ φέρεται να ισχυρίζεται ότι έτσι όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν βλέπει ένα μικρό πλεόνασμα.

Πιθανή ή έλευση στην Αθήνα των προϊσταμένων των Θεσμών

Παρ’ όλες τις διαφωνίες και το αδιέξοδο που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις, είναι πιθανή ή έλευση στην Αθήνα των προϊσταμένων των Θεσμών προς τα τέλη της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν τουλάχιστον τα υπόλοιπα θέματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια (NPLs) και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αυτό ισχυρίζονται αξιωματούχοι των Θεσμών σε δηλώσεις τους την Κυριακή στο Reuters και τους Financial Times.

Μεθοδεύει αποχώρηση το ΔΝΤ;

Poul Thomsen

Poul Thomsen

Η σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους και αναλυτές να αναρωτιούνται πλέον εάν το Ταμείο και ο Poul Thomsen προσωπικά μεθοδεύουν την αποχώρησή τους από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό τεκμαίρεται από την κωλυσιεργία που επιδεικνύει ο προϊστάμενος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι πρόβλημα η Ελλάδα αποκτά τον Ιούλιο όταν γίνονται ληξιπρόθεσμα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αδύναμη πολιτικά η Μέρκελ για να περάσει από τη Μπούντεσταγκ χαλάρωση των όρων του Μνημονίου

Και ενώ διεξάγονται οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Θεσμούς, η Κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς αφ’ ενός θεωρεί υποχρεωτική την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφ’ ετέρου όμως δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αποδεχθεί τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τις οποίες συνδέει άρρηκτα με την πρώτη αξιολόγηση για να δώσει την έγκρισή του και να συμμετάσχει και ως πιστωτής στο πρόγραμμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ενώ η Γερμανική Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, αντιλαμβανόμενη και την επιπλέον επιβάρυνση από την προσφυγική & μεταναστευτική κρίση αλλά οι πολιτικοί και εσωκομματικοί συσχετισμοί στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times η γερμανική Κυβέρνηση «θα ήθελε να επιδείξει μια κάποια ευελιξία, αλλά το Μνημόνιο έχει απόλυτα συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ. Δεν θα τολμήσουν να προσπαθήσουν να τους τροποποιήσουν».

Angela Merkel (photo by WEF)

Angela Merkel (photo by WEF)

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής Κυβέρνησης είπε στους Financial Times ότι ακόμη και ο ‘σκληρός’ Wolfgang Schäuble αντιλαμβάνεται τους κινδύνους από την προσφυγική & μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα και θα ήθελε να βοηθηθεί η Ελλάδα και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης του 2015. Εκπρόσωπος όμως του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, απαντώντας έτσι σε δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Καγκελάριος Μέρκελ είναι ιδιαίτερη διστακτική να προτείνει στη Μπούντεσταγκ ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο πρόσωπό της μέσα στην ίδια την κοινοβουλευτική της ομάδα λόγω της στάσης της στο προσφυγικό ζήτημα. «Εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις απαιτήσεις του, τότε θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.