Διάθεση συγκλίσεων στο Eurogroup

Με διάθεση συγκλίσεων εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και οι περισσότεροι Υπουργοί της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας όλοι ότι η απόσταση στο δημοσιονομικό κενό έχει μειωθεί αλλά και ότι η προσφυγική κρίση έχει αυξήσει την πίεση στην Ελληνική Οικονομία.

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών

Ομόφωνη ήταν η απόφαση για επιστροφή των Θεσμών και έτσι οι επικεφαλής θα φθάσουν στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «πριν από το Πάσχα».

Moscovici: Πέντε οι βασικοί άξονες για να κλείσει η αξιολόγηση

O Pierre Moscovici και ο Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

O Pierre Moscovici και ο Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Pierre Moscovici ανέφερε πέντε άξονες πολιτικής ως τους βασικούς για να κλείσει η αξιολόγηση: α) η σύσταση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, β) η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, γ) η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δ) η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, και ε) η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Γάλλος Επίτροπος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των Θεσμών και ότι αυτοί «εργάζονται από κοινού για τον ίδιο σκοπό», αν και υπάρχουν «κάποιες διαφορετικές οπτικές». Για το ζήτημα των στόχων ο Moscovici είπε ότι η ελληνική Οικονομία είχε κάπως καλύτερη πορεία από αυτή που αναμενόταν και ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη επεξεργασία για να οριστικοποιηθούν τα βασικά νούμερα της Οικονομίας για το 2015, ώστε να υπάρχει μια στέρεη βάση για περαιτέρω υπολογισμούς.

O Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά» που πρέπει να καλυφθούν, και ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα «πρέπει να πάνε πιο βαθιά» για να «βγαίνουν τα νούμερα των στόχων της συμφωνίας του Ιουλίου/Αυγούστου», το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Ο Dijsselbloem ανέφερε για πρώτη φορά ότι εντός του Απριλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, και πως η συζήτηση για το χρέος θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό και το βαθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η συνέντευξη Τύπου εδώ:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.