Αλλαγή σκηνικού

Νέο σκηνικό επικρατεί από το Σάββατο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Ενώ μέχρι την Παρασκευή δεν υπήρχε σύμπνοια μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα επόμενα χρόνια, η μυστική συνεδρίαση του Washington Group το βράδυ της Παρασκευής ανέτρεψε τα δεδομένα.
Ενδεικτική της συμφωνίας ήταν τα ξημερώματα του Σαββάτου ανάρτηση στο Twitter από τον Μάρτιν Σελμάγιερ, διευθυντή του γραφείου του Γιούνκερ, ο οποίος έγραψε «It adds up» ως σχόλιο στη συνάντηση Γιούνκερ-Λαγκάρντ, εννοώντας προφανώς ότι «οι αριθμοί βγαίνουν» ως απάντηση στη σταθερή θέση της Λαγκάρντ πως σε κάθε περίπτωση συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν».

Η πρόταση του Thomas Wieser για πακέτο μέτρων «stand-by» ύψους 3~3,5 δις έκαμψε τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ (που φαίνεται να επιβάλλει ένα μέρος της συλλογιστικής του) και διαμορφώνει πλέον ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των δανειστών, μετά από πολλούς μήνες διχογνωμίας για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων.

Μόνη της πάλι η Ελλάδα

Η σημαντικότερη επίπτωση της συμφωνίας της δανειστών είναι η πολιτική πλέον απομόνωση της Αθήνας. Μέχρι πρόσφατα, η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιούσε ως άλλοθι τη διχογνωμία των δανειστών για να αποφεύγει έντεχνα να αποδεχθεί επώδυνες πτυχές του υπό συζήτηση πακέτου, όπως τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Lagarde - Schauble 2011Παράλληλα, φαίνεται να απομακρύνεται σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον η πολυπόθητη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λόγω κυρίως των ιδιαίτερα δύσκολων πολιτικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Επιστροφή των Θεσμών με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup

Οι Θεσμοί επιστρέφουν μέσα στο επόμενο 24ωρο στην Αθήνα, με αντικείμενο την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και του βασικού πακέτου αλλά και του ‘stand-by’ πακέτου.
Από εδώ και πέρα η Ελλάδα είναι πολιτικά μόνη της και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πλέον εκβιαστικά διλήμματα τύπου ‘take it or leave it’, αρχής γενομένης στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή στο Άμστερνταμ.
Είναι δε φανερό ότι η προσπάθεια πολιτικής και διαπραγματευτικής εκμετάλλευσης της διαρροής της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ απέβη άκαρπη, όπως και η προσπάθεια ‘πολιτικής διαπραγμάτευσης’ με τη συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ.
Φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι η Γαλλία έχει ενδεχομένως το πολιτικό βάρος να αποτρέψει καταστροφικές εξελίξεις για την Ελλάδα, αλλά δεν έχει το οικονομικό μέγεθος για να επιβάλλει διαφορετικούς οικονομικούς όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Γιάννης Κουτσομύτης

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.