Eurogroup στις 9 Μαΐου και προσπάθειες για συμφωνία

Στις 9 Μαΐου θα διεξαχθεί τελικά το έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Αυτό έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης από κυβερνητικές πηγές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Dijsselbloem.

Βάση συζήτησης ο ‘μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης’

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

Μετά την αναβολή του έκτακτου Eurogroup της Πέμπτης 28/4 (το οποίο επίσημα δεν είχε ποτέ αποφασισθεί), οι προσπάθειες πλέον για επίτευξη συμφωνίας επικεντρώνονται στη θεσμοθέτηση ενός ‘μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης’ όπως τον έχει ονομάσει η Ελληνική Κυβέρνηση, χωρίς την νομοθέτηση μεμονωμένων εφεδρικών μέτρων.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο ποιός θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού και τι μείγμα αυτόματων μέτρων θα περιλαμβάνει. Η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει να ενεργοποιείται τον Απρίλιο κάθε χρόνου, μετά τη δημοσιοποιήση των ετήσιων δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat και την επιλογή των μέτρων να την κάνει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Αυτή η πρόταση όμως βρίσκει ριζικά αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητά να συμμετέχει και να συγκαθορίζει και την ενεργοποίηση αλλά και το μείγμα των μέτρων που θα λαμβάνονται.

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέοι φόροι;

Οι διαπραγματεύσεις ήδη κινούνται γύρω από αυτό το λεπτό πολιτικά, αλλά και ουσιαστικό δημοσιονομικό ζήτημα. Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν ότι τα εφεδρικά μέτρα πρέπει να προέλθουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον τομέα των εξόδων της Γενικής Κυβέρνησης (βασικά μισθούς του δημόσιου τομέα και συντάξεις) και να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση στη φορολογία, θεωρώντας ότι η ιδιωτική Οικονομία έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά. Η Ελληνική Κυβέρνηση από τη μεριά της θέλει να έχει τον τελικό λόγο στο μείγμα των μέτρων που θα επιβληθούν αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, ή εάν υπάρχει συναπόφαση, τα μέτρα να είναι κυρίως φορολογικά ώστε να μην υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Θεσμοί: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος

Οι Θεσμοί πάντως με ανακοίνωσή τους το μεσημέρι της Πέμπτης τόνισαν ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος»:

«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο επί του πακέτου πολιτικής, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης»

Εδώ το video με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mina Andreeva:

Στουρνάρας: Είμαστε αρκετά κοντά, είναι θέμα λίγων ημερών

Σε συνεντευξή του την Πέμπτη στην ΕΡΤ ο Διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδας είπε ότι η αίσθησή του σύμφωνα με την πληρόφορησή που έχει είναι ότι «είμαστε αρκετά κοντά, είναι θέμα λίγων ημερών» για να κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Moscovici: Βρισκόμαστε στο 99% της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα – Ας επεξεργασθούμε ένα Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pierre Moscovici δήλωσε την Πέμπτη πως «βρισκόμαστε στο 99% της συμφωνίας για το βασικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». όσον αφορά τον εφεδρικό μηχανισμό δημοσιονομικών περικοπών δήλωσε πως «παρότι δεν δικαιολογείται με βάση τα στοιχεία που έχουμε αλλά είναι απαραίτητος από πολιτική άποψη, ας τον επεξεργασθούμε».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.