Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα στο Eurogroup

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό ζήτημα έφτασε και τα μέρη αυτής της πολυπαραγοντικής παρτίδας παίρνουν θέση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Κομβικής σημασίας παρέμβαση από τη Lagarde, ηχηρές παρεμβάσεις από Gabriel και Juncker, σιγή ιχθύος από Schäuble.

Lagarde - Schauble 2011

Lagarde: Μη εφικτός σε βάθος χρόνου ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Η αρχή έγινε με την επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde προς τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία αμφισβητεί ευθέως τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού στόχου του Μνημονίου για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες. Η Lagarde αναφέρει στην επιστολή της ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και πολιτική σταθερότητα για επιτευχθεί αυτός ο πολύ δύσκολος στόχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αποκλίσεις των προηγουμένων ετών. «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς από τις μελλοντικές Κυβερνήσεις στην Ελλάδα να αντισταθούν στις πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό να υπερβεί αλλεπάλληλους πολιτικούς κύκλους στο απώτερο μέλλον», γράφει η Lagarde. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η Lagarde, «θεωρούμε ότι ενδεχομένως να είναι εφικτή η διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% επι του ΑΕΠ για το ορατό μέλλον, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εκτέλεσης του προγράμματος και μιας ισχυρής δημοσιονομικής εποπτείας από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα επόμενα πολλά χρόνια».

Η Lagarde επίσης αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του ‘μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης’ που έχει προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι o προτεινόμενος μηχανισμός προβλέπει «είτε μεμονωμένες και προσωρινές περικοπές στο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος που δεν εμπεριέχουν δομικές μεταρρυθμίσεις, είτε προσωρινές γενικευμένες περικοπές στα έξοδα της Κυβέρνησης, τα οποία όμως είναι ήδη τόσο συμπιεσμένα σε σημείο να έχει υποβαθμισθεί σοβαρά το επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών». Η Διευθύντρια του ΔΝΤ κλείνει την επιστολή της τονίζοντας ότι μόνο αν υπάρξει ένας συμβιβασμός ώστε να συμφωνηθούν επιτεύξιμοι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα, τότε θα μπορέσει το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τσακαλώτος: Επιπλέον μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από καμία Κυβέρνηση

Μετά την επιστολή της Lagarde την Πέμπτη, έστειλε και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστολή στους Υπουργούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή τονίζοντας ότι, με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπεται να ψηφιστεί την Κυριακή, η Ελληνική Κυβέρνηση καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και ότι έχει επίσης συμφωνήσει με τους Θεσμούς και τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις (όπως τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και «σε κάποιες πτυχές περισσότερα». Ο Τσακαλώτος όμως τονίζει ότι οποιοδήποτε πακέτο εφεδρικών μέτρων πέραν των 5,4 δις είναι «κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό» και «δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση».

Juncker: Η Ελλάδα έχει βασικά καλύψει τους στόχους, το Eurogroup θα εξετάσει πιθανή ελάφρυνση χρέους

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

Παρέμβαση έκανε όμως και ο Πρέοδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker με συνέντευξή του στον γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Funke, όπου αναφέρει ότι «οι στόχοι [του Μνημονίου] έχουν σχεδόν επιτευχθεί» και ότι «οι δείκτες της Οικονομίας είναι καλύτεροι από ό,τι περιμέναμε». Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα διεξαγάγουν τις πρώτες συζητήσεις για το πως μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος». Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι «εποικοδομητική, συνεπής και δημιουργεί εμπιστοσύνη». Όσον αφορά τις πιθανότητες για Grexit, o Juncker ξεκαθάρισε ότι το Grexit δεν αποτελούσε επιλογή ήδη τον περασμένο χρόνο «και σαφώς ούτε και τώρα».

Ηχηρή παρέμβαση από τον Gabriel, σιγή ιχθύος από τον Schäuble

Sigmar GabrielΕνώ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble τηρεί σιγή ιχθύος ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, ηχηρή παρέμβαση έκανε το Σάββατο o Αντικαγκελάριος και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Sigmar Gabriel με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, όπου ζητά την άμεση έναρξη συζήτησης στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους:

«Ο καθένας γνωρίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί να γίνει κάποια στιγμή. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγει κανείς διαρκώς. Δεν βοηθά το λαό και τη χώρα να πρέπει να μάχονται κάθε 12 μήνες για να λάβουν ένα νέο δάνειο για να αποπληρώσουν παλαιότερα δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.»

Ο Gabriel πήρε θέση και κατά της επιβολής επιπλέον μέτρων λιτότητας:

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει καλύτερη ανάπτυξη από αυτή που αναμενόταν. Δεν έχει νόημα να καταστρέψει κανείς ξανά αυτή τη θετική εξέλιξη με νέα μέτρα λιτότητας.»

Bloomberg: Συμβιβαστική λύση από την Ευρωζώνη

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε το Σάββατο ότι «οι Ευρωπαίοι δανειστές διένειμαν ένα σχέδιο μνημονίου το οποίο προβλέπει επιπλέον μέτρα λιτότητας στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ποσά των μέτρων θα ισούνται με τα ποσά των αποκλίσεων, μέχρι του ύψους 2% επί του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ). Η συγκεκριμένη πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα θα πρέπει να νομοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται αυτομάτως κάποια έξοδα του Δημοσίου και να αυξάνονται τα έσοδα από τη φορολογία.

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές χωρίς ελάφρυνση του χρέους και μείωση του στόχου για το πλεόνασμα

Μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο θέμα έκανε και το Ινστιτούτο Bruegel με μελέτη που παρουσίασε το Σάββατο και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν η Ευρωζώνη επιθυμεί να επανέλθει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2018, τότε είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους και η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% επί του ΑΕΠ. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωζώνη θα χρειαστεί να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι τουλάχιστον το 2030».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.