Ενδείξεις προσέγγισης ΔΝΤ και Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σημαντικές διαβουλεύσεις προς τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έγιναν στο Sendai της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του G7. Οι βασικοί παίκτες του ελληνικού ζητήματος Wolfgang Schäuble, Christine Lagarde, Jeroen Dijsselbloem, Jack Lew, Mario Draghi και Pierre Moscovici βρέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Sendai και, εκτός από το φλέγον ζήτημα του διεθνούς νομισματικού πολέμου και της αναιμικής ανάπτυξης, προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και φαίνεται ότι πλέον αυτές οι διαφορές άρχισαν να μικραίνουν.

G7 160520

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του G7 στο Sendai της Ιαπωνίας [20/5/2016]

Πιέσεις στον Schäuble αλλά και στη Lagarde

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών για να υποχωρήσει από την μέχρι τώρα ‘μη εποικοδομητική’ στάση του και να αποδεχθεί ένα άμεσο πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι πιέσεις προς τον Wolfgang Schäuble προέρχονται και από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και από την Καγκελάριο Angela Merkel και τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους στην Κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίας.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Υπουργού Οικονομικών Jack Lew ασκεί ισχυρές πιέσεις προς τη Γερμανία για “ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους” της Ελλάδας, όπως έκανε γνωστό το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση του Lew με τον Schäuble το Σάββατο. “Ο κ. Lew υπογράμμισε τη σημασία που έχει να τηρηθεί από την Ευρώπη η δέσμευσή της να οδηγήσει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσής του. Ο κ. Lew είπε επίσης στον κ. Schäuble ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν ευελιξία ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, η οποία δείχνει ότι πιέσεις ασκούνται και προς την πλευρά του ΔΝΤ ώστε να αποδεχθεί και αυτό μια πιο ευέλικτη λύση που θα αφήνει ένα μέρος της ελάφρυνσης για το 2018, ώστε να περάσει η Γερμανική Κυβέρνηση τον σκόπελο της ψήφισης μιας αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος από το Γερμανικό Κοινοβούλιο μέσα στην τρέχουσα, πολύ δύσκολη, πολιτική συγκυρία στη Γερμανία.

Merkel - SchäubleΠιέσεις όμως δέχεται ο Schäuble και από την Angela Merkel και τους Σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους ώστε να κλείσει το θέμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και να προχωρήσει η εκταμίευση προς την Ελλάδα και να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας νέας κρίσης λόγω των ανελαστικών πληρωμών για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, τις οποίες η Ελλάδα αδυνατεί να πραγματοποιήσεις αν δεν λάβει την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος πιέζει τον Schäuble να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και της εκταμίευσης με ‛αθόρυβο’ τρόπο, ώστε να μην διαταραχθούν οι ιδιαίτερα εύθραυστες ισορροπίες μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών της CDU και των Χριστιανοκοινωνιστών της CSU που έχουν άσχημα διαταραχθεί λόγω της πολιτικής της Merkel στο προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, ο σχεδιασμός του Γερμανού Υπουργού είναι να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για το χρέος που δεν θα απαιτεί αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος και ψήφο από την Ολομέλεια της Bundestag. Εγκρίσεις για εκταμιεύσεις και μικροαλλαγές εντός του υφιστάμενου προγράμματος δίνει η Επιτροπή Οικονομικών της Bundestag και όχι η Ολομέλεια. Στο επίπεδο της Επιτροπής θεωρείται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα να περάσει μια θετική απόφαση. Κλειδί όμως θεωρείται η στάση του ΔΝΤ ως προς το πρόγραμμα, καθώς η έγκριση της Bundestag τον Αύγουστο του 2015 για το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Η μάχη λοιπόν που δίνει ο Schäuble με το ΔΝΤ είναι να δεχθεί να εκδόσει μια ανακοίνωση έγκρισης της αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει και σαφή δέσμευση για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ως δανειστής, εκτός από τη συμμετοχή του στους Θεσμούς.

Σε αυτό το πολύ στενό πλαίσιο έχουν αρχίσει ήδη τα διάφορα μέρη να ανταλλάσσουν σκέψεις και συγκεκριμένες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ απέστειλε στην Ευρωζώνη μια πολύ προωθημένη πρόταση, η οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει περίοδο χάριτος μέχρι το 2040, παράταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF και του ESM μέχρι το 2080 και θέσπιση ανώτατου ορίου στο 1,5% στο επιτόκιο των δανείων. Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ βρήκε όπως αναμενόταν σθεναρή αντίσταση από αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ και ο ESM επεξεργάσθηκε μια δέσμη προτάσεων η οποία συζητείται στο επίπεδο του Euro Working Group.

Structure 160520

Διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους προς τον επίσημο τομέα (δεν περιλαμβάνεται το χρέος προς ιδιώτες πιστωτές και τα ομόλογα που διακατέχουν ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες)

Ενώ ακόμη και το ΔΝΤ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι μια συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους είναι πολιτικά και πρακτικά σχεδόν αδύνατη πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, οι προσπάθειές των μεσολαβητών εστιάζονται στο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση σε αυτήν τη φάση, ώστε να γίνει εφικτή και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. H πρόταση που ίσως να αποτελέσει το κλειδί της συμφωνίας είναι η δυνατότητα εξαγοράς από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ, το υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται στα 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δάνεια αυτά εκτός του ότι έχουν βραχυπρόθεσμες λήξεις και επιβαρύνουν άμεσα την Ελλάδα, έχουν και υψηλά επιτόκια (γύρω στο 3,5%). Ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που έμειναν αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, η οποία έφτασε στα 5,7 δις αντί για 25 δις που είχε αρχικά προβλεφθεί. Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε ιδιαίτερα το ΔΝΤ, καθώς θα έβγαζε την Ελλάδα από την κατηγορία ‛exceptional access’ του Ταμείου, που, βάσει των νέων όρων του για χρηματοδοτήσεις κρατών που έχουν υπερβολικό χρέος, το αναγκάζει να ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους αλλά και έγκριση από το Αμερικανικό Κονγκρέσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice δήλωσε ότι η εξαγορά δεν θα έβρισκε αντίθετο το Ταμείο, ενώ και ο Schäuble φέρεται να μην είναι αντίθετος, ‛αν έτσι το Ταμείο αποδεχθεί ρητά να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα’.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Euro Working Group έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Sendai και προετοιμάζουν τις θέσεις τους για την κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης. Παράλληλα υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το ζήτημα της έγκρισης της αξιολόγησης στο Eurogroup της Τρίτης, εν τούτοις η απουσία της Lagarde από τη συνεδρίαση δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία και για το χρέος. Μια ερμηνεία πάντως για την απουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ είναι πως το Ταμείο θέλει να κρατήσει τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα και να αφήσει την Ευρωζώνη να πάρει εκείνη την απόφαση για την εκταμίευση, χωρίς το Ταμείο να δεσμεύεται -ακόμη- ρητά για τη συμμετοχή του. Κάποιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι το Ταμείο χρειάζεται πολιτική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών και όχι στο επίπεδο Υπουργών Οικονομικών. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G7 στην Ise-Shima της Ιαπωνίας.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.