Την απόφαση του ESM για την αξιολόγηση περιμένει η ΕΚΤ για να επαναφέρει το waiver

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε τελικά σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που διεξήχθη στη Βιέννη, να επαναφέρει το waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα από τις ελληνικές Τράπεζες, ώστε αυτές να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο πολύ χαμηλού κόστος πρόγραμμα χρηματοδότησης TLTRO2, όπως είχε ήδη διαφανεί από την Τετάρτη.

O Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη. 2/6/2016

O Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη. 2/6/2016

Όπως δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορέσει να λάβει τη σχετική απόφαση σε επόμενη συνεδρίασή του, εφόσον έχει υπάρξει εφαρμογή των prior actions από την ελληνική Κυβέρνηση, έγκριση του συμπληρωματικού Μνημονίου από τους Θεσμούς και εν τέλει έγκριση και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες»

Ο Draghi είπε επίσης ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε μια παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα και ότι το ΔΣ «αναγνώρισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες, η οποία επέτρεψε να υπάρξει η συμφωνία στο Eurogroup στις 24/25 Μαΐου. «Το Eurogroup ανέθεσε στους Θεσμούς να ελέγξουν την εφαρμογή των prior actions. Μόλις εφαρμοστούν τα prior actions, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση που θα οδηγήσει στην επαναφορά του waiver», δήλωσε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης.

Περιμένουν την έγκριση από τον ESM

Ο Draghi διευκρίνησε επίσης ότι θα πρέπει να προηγηθεί και σχετική απόφαση του ΔΣ του ESM προτού ληφθεί η σχετική απόφαση, η οποία θα πρέπει αναγκαστικά να ληφθεί κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΚΤ και δεν μπορεί να γίνει σε ενδιάμεσο χρόνο. Άρα απόφαση αναμένεται να ληφθεί είτε στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου ή στις 6 Ιουλίου, αφού βέβαια ολοκληρωθούν επιτυχώς όλες οι προηγούμενες διαδικασίες που είναι η σύνταξη θετικής έκθεσης από τους Θεσμούς για την εφαρμογή των prior actions, η έγκριση από το Euro Working Group, η έγκριση από πέντε Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και η έγκριση από το ΔΣ του ESM.

Έντονο παρασκήνιο

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με την ελληνική Κυβέρνηση να πιέζει και μέσω του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για θετική απόφαση ως προς το waiver. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη ο Mario Draghi ήταν αρνητικός να δοθεί σήμερα έγκριση για το waiver καθώς δεν ήθελε να φανεί ότι προκαταλαμβάνει τους Θεσμούς, αλλά κυρίως διότι ήθελε να τηρήσει πολύ προσεκτική στάση ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί για την έγκριση της εκταμίευσης προς την Ελλάδα στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου. Είναι γνωστό ότι ο Draghi έχει βρεθεί τελευταία στο στόχαστρο πολλών Γερμανών βουλευτών για την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ και η οποία θεωρείται στη Γερμανία ότι πλήττει καίρια τις γερμανικές Τράπεζες και τους Γερμανούς συνταξιούχους. Οποιαδήποτε λοιπόν κίνηση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα πριν από την οριστική έγκριση των Θεσμών υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για έναν νέο κύκλο αρνητικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων κατά της ΕΚΤ στη Γερμανία. Έτσι ο Draghi και η ΕΚΤ οδηγήθηκαν στη θεσμικά ασφαλή απόφαση να περιμένουν την έγκριση από τον ESM πριν επαναφέρουν σε ισχύ το waiver.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.