Ο Στίγκλιτς και οι εύκολες “μεγάλες ιδέες”

Καινούργιο βιβλίο κυκλοφόρησε από τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz με τον βαρύγδουπο τίτλο “The euro and its threat to the future of Europe”.

Θεωρώ την πρόταση Στίγκλιτς στο καινούργιο του βιβλίο για σπάσιμο του ευρώ στα δυο και δημιουργία του “βορειο-ευρώ” και του “νοτιο-ευρώ” μια γιγαντιαία ανοησία.

Εκτός του ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας με ομοφωνία 27 κρατών-μελών και πιθανότατα και καμιά δεκαριά δημοψηφίσματα (τα οποία θα πρέπει όλα να δώσουν θετικό αποτέλεσμα), θα ήθελα να ήξερα ποιές χώρες θα είχαν την αυτοκτονική τάση να πάνε στο “νοτιο-ευρώ”.

Ένα τέτοιο νόμισμα θα είχε όλες σχεδόν τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει τις εγγυήσεις των πλουσίων κρατών και την ΑΑΑ φερεγγυότητα που αυτά φέρνουν. Επίσης θα χανόταν η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τα κράτη που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης και θα έμενε μόνο το πενιχρό και ανενεργό European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) και φυσικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το όποιο δε πλεονέκτημα από την σίγουρη υποτίμηση του “νοτιο-ευρώ” θα περιοριζόταν στα στενά πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM-II.

Yπάρχουν και πάμπολλα άλλα ντεζαβαντάζ στην πρόταση του Stiglitz. Ενδεικτικά και μόνο:

  • Εκτίναξη του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και όποιων χωρών του “Νότου” εντάσσονταν στο υποτιμημένο “νοτιο-ευρώ”, με συνακόλουθη υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, δυσκολία χρηματοδότησης στις αγορές και πιθανότατη επακόλουθη χρεοκοπία τους.
  • Πανικός στις τραπεζικές συναλλαγές των χωρών του “Νότου” την ημέρα που θα ανακοινωνόταν ακόμη και η πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Τεράστια εκροή κεφαλαίων, bank run και αμέσως μετά βέβαια capital controls σε όλες αυτές τις χώρες.
  • Εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους των χωρών του “Νότου”, με άμεση επίπτωση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με έδρα χώρες του “Νότου” από τις αγορές και επακόλουθο τσουνάμι κόκκινων δανείων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

“Μεγαλο-ιδεατιστές” από καθέδρας

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική αξία ενός οικονομολόγου σαν τον Στίγκλιτς, αλλά το πρόβλημα με τους περισσότερους από αυτούς τους «μεγάλους θεωρητικούς» είναι ότι πετάνε μια υποτίθεται «μεγάλη ιδέα» χωρίς να ασχολούνται καθόλου με το πρακτικό μέρος της υλοποίησης αυτής της ιδέας. (Σχεδόν πάντα η πολυπλοκότητα του πρακτικού μέρους και οι πρακτικές και πολιτικές δυσχέρειες εφαρμογής ακυρώνουν τη χρησιμότητα αυτής της «μεγάλης ιδέας»). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ίδια ομάδα των «μεγαλο-ιδεατιστών» έχει προσχωρήσει και ο κλόουν Βαρουφάκης, ο οποίος βέβαια το έχει τερματίσει σε εφευρετικότητα με τις «μεγάλες ιδέες» που είναι πρακτικά ανεδαφικές και ανεφάρμοστες.

Aυτό που βασικά υπονοεί ο Στίγκλιτς στο βιβλίο του είναι η πλήρης διαφωνία του με την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επειδή όμως δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό να επιτεθούμε συνολικά στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χτυπάμε το ευρώ διότι οι αδαείς νομίζουν ότι αυτό είναι η πηγή της οικονομικής καχεξίας της Ευρώπης.

Κάπως έτσι όμως μπορεί να πουληθεί το βιβλίο μας και να γίνει και best-seller. Το έχει άλλωστε αποδείξει αυτό και ο Γιάνης.

'The euro and its threat to the future of Europe' - Joseph E. Stiglitz

‘The euro and its threat to the future of Europe’ – Joseph E. Stiglitz

This entry was posted in Γνώμη, Ευρωζώνη και ευρώ, Παγκόσμια Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.