ΕΚΤ: Παράταση για 9 μήνες της ποσοτικής χαλάρωσης με μείωση στα €60 δις μηνιαίως

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 9 μήνες τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Παράλληλα αποφάσισε τη μείωση του ανώτατου ποσού των μηναίων αγορών τίτλων στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προσεχή Απρίλιο, από 80 δις που είναι σήμερα, και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, 8/12/2016

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, 8/12/2016

Καμία ένδειξη λήξης του προγράμματος πριν από το 2019

Παρ’όλη τη μείωση του ορίου των μηνιαίων αγορών τίτλων στα 80 δις, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει με νόημα ότι «αν εν τω μεταξύ οι προοπτικές της ευρωπαϊκής Οικονομίας μεταβληθούν αρνητικά ή οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει το πρόγραμμα και ως προς το ύψος το μέγεθος και ως προς τη διάρκειά του».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε σαφές ότι το 1,7%, που είναι το ύψος του πληθωρισμού που προβλέπουν τα στελεχών του Ευρωσυστήματος για το 2019, ‘δεν είναι επαρκές’ για να θεωρηθεί ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του ‘2%’ που προβλέπει το καταστατικό της ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή κανείς να συμπεράνει ότι το πρόγραμμα πσοοτικής χαλάρωσης (QE) θα επεκταθεί, έστω και μειωμένο, και μετά τα τέλη του 2017.

Επέκταση των όρων αγοράς ομολόγων

Το ΔΣ της ΕΚΤ ενέκρινε επίσης και δυο σημαντικές αλλαγές στους όρους αγοράς των ομολόγων: α) μείωσε το ελάχιστο όριο λήξης των υπό αγορά ομολόγων από τα δυο χρόνια στον ένα χρόνο, και β) επέτρεψε την αγορά ομολόγων, το επιτόκιο των οποίων στις αγορές είναι χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Με αυτές τις αλλαγές η ΕΚΤ θα μπορεί πλέον να αγοράσει ομόλογα που διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές αποδόσεις (κυρίως τα γερμανικά), αλλά και να αγοράσει ομόλογα με μικρότερες διάρκειες (κυρίως τα διετή).

Θετικές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι θετικές για την Ελλάδα, διότι α) απομακρύνεται ο κίνδυνος να λήξει το πρόγραμμα πσοσοτικής χαλάρωσης προτού τα ελληνικά ομόλογα καταστούν ξανά επιλέξιμα από την ΕΚΤ, και β) δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων με μικρότερη διάρκεια (2ετών, 3ετών και 5ετών), και διευκολύνεται η έκδοση και η εμπορευσιμότητα ομολόγων με 2ετή και 3ετή διάρκεια.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.