Θα καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω του πακέτου Τσίπρα: Dombrovskis

Σοβαρή καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα επιφέρουν τα μέτρα που αποφάσισε στις 8 Δεκεμβρίου η ελληνική Κυβέρνηση χωρίς να τα έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis στην ‘Καθημερινή της Κυριακής’.

Ο Λετονός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη αλλά είναι «πιο ταραχώδης» σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση «εντός των ημερών» και τοποθέτησε τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους «επόμενους μήνες».

Ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες. Απέφυγε να αναφερθεί στο εφάπαξ βοήθημα 617 εκατομμυρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όμως άφησε κάποιο περιθώριο οι Θεσμοί να εξετάσουν την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. «Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις», είπε.

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis

«Μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ»

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που έχουν αναδειχθεί με εμφατικό τρόπο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, και εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα. «Υπάρχει τρόπος να γεφυρώσουμε τις διαφορές», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει κάνει και στο παρελθόν απαισιόδοξες προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας. Απέφυγε πάντως να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.