Ψήφιση μέτρων για μετά το 2018 απαιτούν οι Θεσμοί για να κλείσει η αξιολόγηση

Την ψήφιση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 απαιτούν οι Θεσμοί για να συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό διεμήνυσαν την Πέμπτη στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Thomas Wieser και ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup [26/1/2017]

Ο Thomas Wieser και ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup [26/1/2017]

Ενιαία στάση από τους Θεσμούς

To ενδιαφέρον στοιχείο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού με τους εκπροσώπους των Θεσμών ήταν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών φάνηκαν αυτήν τη φορά ενιαίοι στη στάση τους για προκαταβολική ψήφιση μέτρων που θα περιλαμβάνουν νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε το αίτημα των Θεσμών με αποτέλεσμα να παραμένει το χάσμα των δυο πλευρών 24 ημέρες πριν από την κρίσιμη επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Το Eurogroup συνεδρίασε για πρώτη φορά στη αίθουσα του νέου κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες [26/1/2017, φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Το Eurogroup συνεδρίασε για πρώτη φορά σε αίθουσα του νέου κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες [26/1/2017, φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

To Εurogroup εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι Θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα το Δεκέμβριο. Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς να επαναλάβουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν από κοινού όλες οι πλευρές σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό της κλάδο και σε άλλους τομείς. Αναμένεται επίσης μια συμφωνία σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στην Ελλάδα, δηλαδή από το 2018 και μετά.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τους όρους εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ισχυρές πιέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ

Ισχυρές υπήρξαν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ώστε να αποδεχθεί τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ευρωπαίος αξιωματούχος άφηνε πάντως ανοικτό το θέμα του πότε το Ταμείο θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης με την έγκριση των μέτρων που υποδεικνύει το Ταμείο, να υπάρξει εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα και το ζήτημα της συμμετοχής που συνδέεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να μετατεθεί για αργότερα, ίσως και για μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο.

Τσακαλώτος: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ «εκφεύγουν κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου»

Δηλώσεις έκανε μετά τη λήξη του Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Ττσακαλώτος και κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι με τις απαιτήσεις του «εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη».

«Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του – ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης»

To video με τη συνέντευξη Τύπου και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.