Ενδείξεις αλλαγής στάσης της Γερμανίας στο θέμα του ΔΝΤ

Ενδείξεις ότι κυοφορείται αλλαγή στάσης της γερμανικής Κυβέρνησης στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εμφανίζονται σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Manfred Weber άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος λόγω της εμμονής του στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα ο Weber δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου:

«Εάν το ΔΝΤ επιμείνει στο κούρεμα του [ελληνικού] χρέους, τότε θα πρέπει να αποτραβηχτεί. Η Ευρώπη μπορεί πλέον να σταθεί στα δικά της πόδια. Η σύμπραξη του Ταμείου στη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική λόγω της εμπειρίας του σύμφωνα με τις έως τώρα συνθήκες. Τώρα όμως οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει. Το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ακραία άδικο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες εφάρμοσαν τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης χωρίς να τύχουν κουρέματος του χρέους τους. Αλλά και έναντι της κοινής γνώμης, και μεταξύ άλλων της γερμανικής, θα ήταν αδύνατο να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση. Οι φορολογούμενοι αναμένουν, και δικαίως, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως τα δάνειά της.»

Ο Manfred Weber σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 [φωτό: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]

Ο Manfred Weber σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 [φωτό: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]

Επιφυλάξεις για τη στάση της Προεδρίας Τραμπ στο ΔΝΤ

Ο Weber επισήμανε επίσης τις αρνητικές δηλώσεις αξιωματούχων της Προεδρίας Τραμπ ως προς τις προοπτικές της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ως μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου, είναι σε θέση να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του ΔΝΤ.

Ενδείξεις και από την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών

Και στην κοινοβουλευτική ομάδα όμως των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών φαίνεται μια διάθεση αλλαγής στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ralph Brinkhaus δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung, ότι «για εμάς το σημαντικό είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Update 1 – 16/2/2017 19:20 | «Δεν έχει αλλάξει η επίσημη γερμανική θέση για το ΔΝΤ»

Αντιδράσεις στη γερμανική Κυβέρνηση και τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε η συνέντευξη του Manfred Weber στη Süddeutsche Zeitung για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν στη Deutsche Welle ότι οι απόψεις Weber απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη Bundestag Volker Kauder δήλωσε στο περιοδικό Focus: “Η Κυβέρνηση στην Αθήνα δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Εμμένουμε στις δεσμεύσεις. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Αλλιώς δεν μπορούμε να εγκρίνουμε άλλες εκταμιεύσεις”. Αλλά και ο υπεύθυνος για τον Προϋπολογισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών Eckhard Rehberg δήλωσε στη Handelsblatt: “Ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει η θέση [για το ΔΝΤ]. Για εμάς είναι δεσμευτική η απόφαση της Bundestag για το ελληνικό πρόγραμμα. Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για το Eurogroup. Αυτή η απόφαση ελήφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία της Bundestag με τις ψήφους της CDU, της CSU, του SPD και των Πρασίνων”.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.