Eurogroup: Κατ’ αρχήν συμφωνία για επιστροφή των θεσμών

Σε συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα κατέληξαν στα πλαίσια του Eurogroup η ελληνική Κυβέρνηση και οι επικεφαλής των θεσμών. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επικύρωσαν τη συμφωνία και έτσι τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 27 Φεβρουαρίου.

Το Eurogroup εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Οι θεσμοί και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπου τα βασικά ανοικτά ζητήματα αφορούν στη μεσοπρόθεσμη (από το 2018 και μετά) δημοσιονομική στρατηγική και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το Eurogroup αποδέχθηκε τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει στην τεχνική αποστολή να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις εργασίες της με σκοπό την ολοκήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) όσον αφορά τις πολιτικές των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

eurogroup-170220-04a

«Έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα»

Ο Πρόεδρος τους Eurogroup Jeroen Dijsselbloem τόνισε στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα δημιουργήσουν το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται. Υπάρχει σαφής στροφή από τη λιτότητα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ζητά και το ΔΝΤ». Oι μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν με την ελληνική Κυβέρνηση αφορούν στο φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας, είπε ο Dijsselbloem και επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει» και «δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία αλλά είναι πολύ θετικό το ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει πλέον κοινός τόπος για να επιστρέψουν στην Αθήνα». Μετά τις συζητήσεις στην Αθήνα και εφ’ όσον οι θεσμοί και η Κυβέρνηση καταλήξουν σε staff-level agreement, τότε το Eurogroup θα κάνει μια «τελική πολιτική συζήτηση». Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Eurogroup (είτε της 20ής Μαρτίου, είτε της 7ης Απριλίου, είτε της 22ας Μαΐου) θα συζητηθεί και το θέμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε ο Dijsselbloem και πρόσθεσε ότι η διάρκεια για την οποία θα απαιτηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθεί σε «ρεαλιστική βάση».

Το θέμα του ύψους των μέτρων θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους αν θα ισχύσει ο ισχυρισμός της ελληνικής Κυβέρνησης ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν ούτε ένα ευρώ νέα λιτότητα και περικοπές και η απάντηση ήρθε από τον Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα ένα συγκεκριμένο νούμερο γιατί γίνονται διαρκώς συζητήσεις αλλά τελικά ο «δημοσιονομικός χώρος» που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τον όγκο των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν. «Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση για να εφαρμόσει πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, αλλά αυτό θα μπορεί να συμβεί όταν αποδόσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο Dijsselbloem.

«Καίριο ζήτημα να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία»

Ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι το θέμα του χρόνου είναι σημαντικό, όχι τόσο λόγω ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου αλλά «για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία, η οποία έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες και δεν πρέπει να αφήσουμε την εμπιστοσύνη να διακυβευθεί».

Moscovici: «Φως στο τούνελ της λιτότητας»

Για «φως στο τούνελ της λιτότητας» μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici και  εξήρε τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Πρέπει να βοηθήσουμε αυτήν τη θετική εξέλιξη» και «είναι δεδομένη η βούληση όλων των μερών να κλείσει θετικά η αξιολόγηση ώστε να στηριχτεί η ελληνική Οικονομία».

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Αρκετά επιφυλακτικό δείχνει από τη μεριά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε σύντομη ανακοίνωσή του σημειώνει:

“Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έκαναν οι ελληνικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεσμών σε καίριους τομείς. Σε αυτήν τη βάση, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω το κλιμάκιό μας. Περισσότερη πρόοδος θα απαιτηθεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε τις δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε αυτό το ταξίδι των κλιμακίων.”

Süddeutsche Zeitung: 1,5~2 δις τα μέτρα για μέχρι το 2018 και άλλα τόσα για μετά

Ρεπορτάζ από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες έχει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και αναφέρει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική Κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1,5~2 δισεκατομμυρίων ευρώ για μέχρι και το 2018 και «άλλα τόσα» για το 2019 και μετά, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες ή την πηγή της πληροφορίας.

Η συνέντευξη Τύπου εδώ:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.