Η Λαγκάρντ ‛φωτογραφίζει’ τη συμφωνία με την Ευρωζώνη για την Ελλάδα

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ‛φωτογράφισε’ το πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωζώνη για το ελληνικό πρόγραμμα σε συνέντευξή της στην αγγλόφωνη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η Λαγκάρντ περιέγραψε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η ενδεχόμενη συμφωνία με την Ευρωζώνη:

  • Το Ταμείο θα λάβει άμεσα απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μπορέσει να εκταμιεύσει τη δόση στην Ελλάδα, και θα επιφυλαχθεί να εκταμιεύσει το ίδιο χρήματα όταν στο τέλος του προγράμματος υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
  • Το Ταμείο θα παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup νέες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, οι οποίες θα είναι πιο αισιόδοξες από τις προηγούμενες και έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα των αντιλήψεων με την Ευρωζώνη σε αυτό το ζήτημα.

Σε δύσκολη θέση η ελληνική Κυβέρνηση

Σε περίπτωση που παγιοποιηθεί η διαφαινομένη συμφωνία του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη (και κυρίως τη Γερμανία) για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη διαπραγματευτική θέση καθώς δεν υπάρχει στα ελληνικά επιχειρήματα κάποιο ρεαλιστικό Plan Β που θα επέτρεπε την άμεση εξασφάλιση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο, η οποία έκθεση θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ένταξη των ελληνικών ομόλογων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). To θέμα πλέον είναι τι είδους γλυκαντικό (sweetener) θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα για να αποδεχθεί μια συμφωνία που μεταθέτει αργότερα τις σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος κατά 14 μήνες.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.