Συμφωνία στο Eurogroup με το ΔΝΤ χωρίς οριστική λύση για το χρέος αλλά με sweeteners

Σε συμφωνία ήρθαν σήμερα στο Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δις και τη συμμετοχή του ΔΝΤ με προληπτικό stand-by δανειακό πρόγραμμα διάρκειας 14 μηνών και ύψους 2 δις που θα εκταμιευθεί -ίσως- στο τέλος του προγράμματος.

Από τα 8,5 δις της δόσης, τα 6,7 δις θα πάνε για τις υποχρεώσεις του Ιουλίου, 800 εκατομμύρια για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, και άλλο 1 δις θα δοθεί το φθινόπωρο πάλι για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι και το 2022, και από το 2023 μέχρι και το 2060 θα είναι «ίσο ή λίγο πάνω από 2%».

Ενώ δεν υπήρξε δεσμευτική απόφαση για το χρέος, απαλήφθηκε ο όρος «if needed» που υπήρχε στα ανακοινωθέντα του Eurogroup μέχρι τώρα και αντικαταστάθηκε από τον όρο «to the extent necessary» («στο βαθμό που θα χρειαστεί»). Πάρθηκε επίσης απόφαση να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα ‘καλιμπράρει’ τις μετακυλήσεις των δανείων του EFSF ανάλογα με την πορεία της αύξησης του ΑΕΠ και δηλώνεται η βούληση να υπάρξει μετακύληση των δανείων του EFSF από 0 μέχρι 15 χρόνια.

Έμφαση δίδεται στο ανακοινωθέν στην αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων και τις επενδύσεις, δίνοντας το πράσινο φως για την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αν δεν είχε ανεβάσει η Κυβέρνηση τόσο ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια σχετικά καλή απόφαση. Δύσκολα όμως θα μπορέσει να υπάρξει απόφαση της ΕΚΤ για το QE με βάση αυτήν την απόφαση. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ, «η απόφαση είναι ένα θετικό πρώτο βήμα» για τη βεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup εδώ:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.