Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει προς το Συμβούλιο την έξοδο της Ελλάδας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας μετά από περισσότερα από 8 χρόνια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα. Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.»

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η Κομισιόν από τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2016, όπου η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση «σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν».

Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια απόφαση υψηλού συμβολισμού

O Επίτροπος Moscovici τόνισε στις δηλώσεις του ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν είναι μια απόφαση σημαντική με «υψηλό συμβολισμό» που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί και έχει ξεπεράσει την κρίση. Ο Γάλλος αξιωματούχος εξήρε την ‘εξαιρετική’ δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επιπλέον λιτότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Από τον Απρίλιο του 2009

Η χώρα βρίσκεται στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος από τις 27 Απριλίου 2009 με απόφαση του EcoFin λόγω του υπερβολικού ελλείμματος του 2007 και κυρίως του 2008. Σύμφωνα με τις συστάσεις που είχε απευθύνει τότε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έπρεπε να προβεί σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2010 για μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%, κάτι όμως που δεν έγινε τελικά.

Τον Οκτώβριο η τυπική απόφαση του Συμβουλίου

Η σημερινή απόφαση της Κομισιόν θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να δώσει την τυπική έγκρισή του κατά την επόμενη επίσημη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο.

Video με τις δηλώσεις του Pierre Moscovici:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα

  1. Παράθεμα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τη λήξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα | Ευρώπη και Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.