Eurogroup: Πιέσεις για σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης, δυσαρέσκεια για την υπόθεση Γεωργίου

Έντονες πιέσεις άσκησαν σήμερα στο Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ώστε η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ενώ εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη δικαστική περιπέτεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

Στα συμπεράσματα του Eurogroup αναφέρεται:

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Παρουσίασαν το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα. Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή στρατηγικής για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Dijsselbloem: Μεγάλη ανησυχία στο Eurogroup για την υπόθεση Γεωργίου

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ, εξαίροντας την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, αλλά τόνισε πως όλα τα μέλη του Eurogroup εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της υπόθεσης Γεωργίου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αξιοπιστία της Ελλάδας. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling πρόσθεσε πως αν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, τότε αυτό «δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές».

Η δήλωση του Dijsselbloem:

Έχουμε μια έκθεση των θεσμών οργάνων σχετικά με τα θέματα που επεξεργάζονται αυτήν τη στιγμή. Οι τεχνικές ομάδες είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, συγκεντρώνουν στοιχεία και προετοιμάζουν το έδαφος, έτσι ώστε μετά να ξεκινήσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι να τελειώσει αυτό πριν από το τέλος του έτους. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, φυσικά, για ορισμένα θέματα, κάποια από τα οποία αναφέρθηκαν ήδη σήμερα.
Ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ είναι η πρόταση για την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, την οποία χαιρετίσαμε σήμερα και που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο αργότερα αυτό το μήνα.
Επίσης, εξετάσαμε τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις εναντίον του προηγούμενου διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ξανά, ότι σε όλη την αίθουσα του Eurogroup εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις, το αποτέλεσμα που έχει σε διεθνές επίπεδο για την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας φυσικά της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανησυχία αυτή υπογραμμίστηκε και τονίστηκε. Αλλά φυσικά οι δικαστικές διαδικασίες θα πάρουν τους δικούς τους ανεξάρτητους δρόμους.

Moscovici: Να εφαρμοστούν όλα οι δεσμεύσεις του Μνημονίου ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειαστούν νέα μέτρα  το 2018, είπε ότι ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, πρόσθεσε όμως ότι και αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Cœuré: Κρίσιμο το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν χρειάζεται νέο AQR

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoît Cœuré έδωσε έμφαση στην κρισιμότητα που έχει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται νέος έλεγχος της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των Τραπεζών (AQR), όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά νέα stress tests πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Ο Cœuré τόνισε ότι παρατηρούνται ολιγωρίες στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων, και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

To βίντεο της συνέντευξης Τύπου εδώ:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.