Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, με απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν έτσι την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Ιουλίου και την απόφαση του EcoFin της 19ης Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Toomas Tõniste: «Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Γι’ αυτό η σημερινή απόφαση είναι θετικά αποδεκτή. Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο έτος του προγράμματος οικονομικής στήριξης, και έχει επιτυγχάνεται πρόοδος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντλήσει ξανά χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου με βιώσιμα επιτόκια.»

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Από έλλειμμα 15,1% επί του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά, μετατρέποντας το σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% επί του ΑΕΠ το 2016. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι. Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η Ελλάδα θα υπόκειται πλέον στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η επιτήρηση θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και θα ακολουθήσει επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μια δημοσιονομική τροχιά από τότε και μετά, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, το Συμβούλιο συμπέρανε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας έχει διορθωθεί.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς περαιτέρω συζήτηση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Εδώ το κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.