Επιμένει κατά της προληπτικής γραμμής ο Τσακαλώτος

Επιμένει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι αντίθετος στη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Παρ’ ότι πολλοί παράγοντες των αγορών και αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια προληπτική γραμμή είναι αναγκαία για να απαλειφθούν οι αγωνίες και αμφιβολίες που υπάρχουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική της πορεία μετά από μια ‘καθαρή έξοδο’, ο Τσακαλώτος επιμένει η χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει διάθεση ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης να παράσχουν μια τέτοια πιστωτική γραμμή αλλά και ότι αφού θα δημιουργηθεί το ‘μαξιλάρι ρευστότητας’ (cash buffer) που θα περιλαμβάνει περίπου 18 δις, δεν έχει νόημα η πιστωτική γραμμή από τον ESM. “Δεν μπορείς να έχεις και cash buffer και προληπτική πιστωτική γραμμή ταυτόχρονα. Πόσα χρήματα να έχεις πια στο πλάι;” ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

Ο Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί μια «όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται», παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι όροι που θα συνδεθούν με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά «αυτοί δεν θα έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική». Προανήγγειλε δε πως με το σχέδιο «ανάπτυξης» που θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση τον Απρίλιο θα καλυφθούν όλες οι ανησυχίες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για την πορεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. «Προσπαθούμε να είμαστε προδραστικοί. Θα παραδώσουμε μέχρι τον Απρίλιο ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο. Εμείς θα αναλάβουμε την κυριότητα ενός τέτοιου σχεδίου. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να πάρουμε μερικά κοινωνικά μέτρα για ολόκληρη την κοινωνία που θα συγκρατήσουν τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους καρπούς της ανάκαμψης να διαχέονται», ανέφερε ο Τσακαλώτος.

Ιδιαίτερη χρήσιμη και μάλλον αναγκαία η προληπτική γραμμή του ESM

Παρ’ όλους τους ισχυρισμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι απόλυτα συμβατή η ταυτόχρονη ύπαρξη του cash buffer και μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL ή PCCL από τον ESM. Η γραμμή αυτή δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ούτε να γίνουν εκταμιεύσεις. Η ύπαρξή όμως θα προστατεύσει τη χώρα από δυο επικίνδυνες εξελίξεις. Πρώτον, την ανάκληση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια εξέλιξη που προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού δεν θα αναγκαστεί να παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις και να πληρώνει μεγαλύτερο κόστος για να χρηματοδοτήσεις την ελληνική Οικονομία. Δεύτερον, θα εφησυχάσει τις αγορές ότι η πορεία της χώρας παραμένει στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έτσι θα είναι πιθανότερη η επιτυχής άντληση χρημάτων από τις αγορές ομολόγων με χαμηλά επιτόκια, οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν και άλλο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και οι διεθνείς επενδυτές θα νοιώσουν πιο ασφαλείς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση όμως θέλει να αποφύγει τους όρους (conditionality) που συνεπάγεται οποιοδήποτε πρόγραμμα του ESM για να υποστηρίξει το προεκλογικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου».

 

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.