Εύσημα αλλά όχι δόση από το Eurogroup

Πολλά εύσημα για την ολοκλήρωση του “99%” των προαπαιτουμένων, όχι όμως και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ επιφύλασσε για την Ελλάδα το Eurogroup της Δευτέρας.

Αιτία για τη μη εκταμίευση της δόσης είναι η μη επαρκής εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, αλλά και η καθυστέρηση της έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για το project στο Ελληνικό. Η εκταμίευση της δόσης μετατίθεται πλέον για μετά τα μέσα Μαρτίου, αφού εκκρεμεί ακόμη η συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει λιτά πως «το Eurogroup ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα ως προς την εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ο Πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno ήταν πιο θερμός πάντως στις δηλώσεις του και ανέφερε πως τα νέα από την Ελλάδα είναι «εξαιρετικά». «Οι θεσμοί μας ανέφεραν πως η Ελλάδα εφάρμοσε όλα τα προαπαιτούμενα. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος. Από τα 110 προαπαιτούμενα, μόνο 2 εξακολουθούν να εκκρεμούν, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι και αυτά μπορούν να εκκαθαριστούν σύντομα από τους θεσμούς. Η μπάλα είναι επίσης στο δικό μας γήπεδο τώρα. Απαιτούνται εθνικές διαδικασίες για την έγκριση εκταμίευσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μόλις οι θεσμοί επικυρώσουν την ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτουμένων. Το Eurogroup θα στραφεί τώρα στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και θα διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα επεκταθεί πέραν της περιόδου του υφιστάμενου προγράμματος. Όπως υποσχέθηκα στο προηγούμενο Eurogroup, έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», είπε ο Centeno.

O Επίτροπος Pierre Moscovici ανέφερε πως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ξεκινά η τέταρτη αξιολόγηση στην Αθήνα και ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λήξη του προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πρόσθεσε δε ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε να γίνει ξανά ένα «φυσιολογικό» μέλος της Ευρωζώνης και πως η «υποστήριξη» μετά θα είναι σε ένα νέο πλαίσιο, «πιο δημιουργικό» και θα αποτελέσει μέρος του νέου «story», το οποίο απομένει ακόμη να γραφτεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Klaus Regling ανέφερε πως η ελληνική Κυβέρνηση παρέδωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και πως σκοπός του προγράμματος είναι να έχουν εξοφλεί όλες οι οφειλές μέχρι τον Αύγουστο.

Λεκτική αψιμαχία Τσακαλώτου-Draghi

Μια σπάνιας έντασης λεκτική αψιμαχία μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Mario Draghi συνέβη στα πλαίσια της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην αίθουσα, ο Έλληνας Υπουργός διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα σε παρατήρηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι Έλληνες συμοβολαιογράφοι πρέπει να αρχίσουν να διεκπεραιώνουν τους ηλεκτρομνικούς πλειστηριασμούς, διότι κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν τα προγράμματα μείωσης των κόκκινων δανείων των Τραπεζών. Ο Draghi επίσης παρατήρησε δεικτικά πως η απόδοση του πρόσφατου 7ετούς ομολόγου αυξάνει συνεχώς μετά την έκδοσή του. Ο Πρόεδρος του Eurogroup προσπάθησε πάντως να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας ότι «δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο» και πως συχνά υπάρχουν «ζωντανές και έντονες συζητήσεις» στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.