Πως θα χτιστεί το ‘cash buffer’

Ολόκληρη η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αυτοδύναμη χρηματοοικονομική πορεία της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας βασίζεται στο περίφημο «cash buffer» («μαξιλάρι ρευστότητας»), το οποίο θα λειτουργεί ως οιονεί ασπίδα ασφαλείας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει από τις αγορές τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Ενώ όμως ακούμε διάφορα νούμερα για το ύψος αυτού του cash buffer, εν τούτοις δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες αυτού του μαξιλαριού ρευστότητας και από ποιές πηγές θα καλυφθεί. Αφού λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, απευθύνθηκα στους θεσμούς και έλαβα πολύτιμη πληροφόρηση και στοιχεία από Ευρωπαίο αξιωματούχο. Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς των θεσμών και την πληροφόρηση που αυτοί έχουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το cash buffer αναμένεται να φτάσει τα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Η ανάλυση ανά μήνα περιγράφεται στον ακόλουθο πίνακα:

Υπό όρους η χρήση της τελευταίας «υπερδόσης» από τον ESM

Βλέπουμε λοιπόν πως το cash buffer αρχίζει ουσιαστικά να κτίζεται από αυτόν τον μήνα με την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και αποκτά την τελική του μορφή με την «υπερδόση» των 11,7 εκατομμυρίων ευρώ από τα αδιάθετα ποσά του δανείου των 86 δις του ESM. Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η διάθεση της «υπερδόσης» στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει με συγκεκριμένους όρους και το ποσό θα δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό ώστε να μην διατεθεί για «προεκλογικές παροχές». Ανοικτό παραμένει ακόμη αν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από τον ESM και θα «κλειδωθούν» σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ή αν θα παραμείνουν «in escrow» στον ESM. Είναι φανερό πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν θορυβηθεί από την παροχολογία και την «καθαροεξοδολογία» της Κυβέρνησης και ετοιμάζονται να πάρουν τα μέτρα τους.

Άγνωστος ο χρόνος νέας εξόδου στις αγορές

Στα νούμερα του cash buffer δεν έχει υπολογιστεί νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου, παρότι υπήρξαν τις προηγούμενες εβδομάδες φήμες για έκδοση ομολόγων ετήσιας και 10ετούς διάρκειας. Είναι σαφές ότι η πορεία της απόδοσης του πρόσφατου επταετούς ομολόγου δεν ήταν η αναμενόμενη και η Κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει ακόμη για νέα έκδοση ενώ και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές δεν είναι ιδανική.

«Θα αρκεί μέχρι και το 2020»

Σύμφωνα με τους θεσμούς, το cash buffer θα αποδειχθεί επαρκές για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το 2020, ακόμη και αν η Κυβέρνηση δυσκολευθεί να αντλήσει σοβαρά κεφάλαια από νέες εκδόσεις ομολόγων για οποιοδήποτε λόγο. Η αισιοδοξία αυτή των Ευρωπαίων αξιωματούχων στηρίζεται και στην πολύ πιθανή κατ’ αυτούς μερική εξαγορά του υπολοίπου του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα. Όπως λένε στις Βρυξέλλες, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στην Ελλάδα ένα επιπλέον περιθώριο ρευστότητας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.