Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Απέφυγαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια την Παρασκευή και έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης εντός του Μαΐου.

Ουσιαστικά η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για το χρέος οφείλεται στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην τελική της θέση για το ζήτημα. Ο χρόνος όμως έχει αρχίσει να πιέζει αρκετά, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να λάβει απόφαση για το αν θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα αν δεν δει πρώτα την τελική πρόταση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να συντάξει τη δική του DSA (μελέτη βιωσιμότητας χρέους), βάσει της οποίας θα αποφασίσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Ευρωπαϊκή πηγή πάντως έλεγε χθες πως ‘πιθανότατα’ μέχρι τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει η τελική θέση της Ευρωζώνης για το χρέος και θα ανακοινωθεί επίσημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τι επιδιώκει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως πιέζει για εμπροσθοβαρή και σαφή ελάφρυνση του χρέους βάσει ενός αυτόματου μηχανισμού, ώστε να πεισθούν οι αγορές πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η τοποθέτηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoît Cœuré στη συνέντευξη Τύπου ήταν σαφέστατη. H βασική επιδίωξη της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη, είναι να υπάρξει πολύ σύντομα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε «επενδυτική» βαθμίδα [investment grade], ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ως ενέχυρα από τις ελληνικές Τράπεζες. Όπως έχω γράψει εδώ και μήνες, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα και έτσι η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να άρει το waiver που έχει εφαρμόσει για την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2016 και με βάση το οποίο οι ελληνικές Τράπεζες έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ εκτός του ELA. Οι τέσσερεις οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν όμως διαμηνύσει ότι για να υπάρξει σημαντική αναβάθμιση του rating Ελλάδας είναι απαραίτητη μια σαφής και χωρίς αστερίσκους και ενδιάμεσες εγκρίσεις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γι αυτό και η ΕΚΤ πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολιτικά τοξικό ζήτημα για τη Γερμανία και την Ολλανδία

Το ζήτημα όμως της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ένα πολιτικά τοξικό ζήτημα για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Και στις δυο αυτές χώρες η κοινή γνώμη θεωρεί την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας περίπου ως ηθικό έγκλημα, ενώ τα λαϊκά μέσα ενημέρωσης και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα προωθούν την παραπληροφόρηση πως ελάφρυνση χρέους σημαίνει απώλεια χρημάτων για τους φορολογουμένους. Mόνο ο αρθρογράφος του Stern Andreas Hoffmann έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο όπου αναλύει το γιατί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πλήξει καθόλου τους Γερμανούς φορολογουμένους. Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όμως υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις καθώς θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι αχρείαστο εκλογικό δώρο προς το ακροδεξιό AfD και το φιλελεύθερο FDP ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν η γερμανική κυβέρνηση προσπαθήσει να καθυστερήσει τις αποφάσεις για το χρέος ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση Ρούτε επιβίωσε οριακά την προηγούμενη εβδομάδα από πρόταση μομφής και δέχεται ισχυρότατη αντιπολίτευση από το νεοφερμένο αντιευρωπαϊκό κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία».

«Σημαντικότερη προτεραιότητα η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης»

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου πως για την Ευρωζώνη προέχει αυτήν τη στιγμή η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος. Οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου με στόχο να επιτευχθεί staff-level agreement εντός μιας εβδομάδας, ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση τη αξιολόγησης. Πρόκειται βέβαια για έναν φιλόδοξο στόχο αφού όπως είναι γνωστό εκκρεμούν περίπου 80 προαπαιτούμενα.

Προς «ενισχυμένη εποπτεία»

Το μοντέλο της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα εξετάζει το Eurogroup για την μεταπρογραμματική περίοδο, όπως ανέφερε ο Centeno. Πρόκειται για ένα μοντέλο εποπτείας το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης και περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες στο άρθρο 3 του Κανονισμού 472/2013. Στον Κανονισμό αναφέρεται πως οι θεσμοί θα πραγματοποιούν «τακτικές αποστολές επιθεώρησης», χωρίς μεν να ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός αποστολών, αλλά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συντάσσει εκθέσεις συμμόρφωσης και προόδου ανά τρίμηνο, είναι λογικό και οι αποστολές να γίνονται ανά τρίμηνο άρα τέσσερεις φορές το χρόνο.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.