Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η τεχνική συμφωνία («staff-level agreement») μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για την τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Οι θεσμοί εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα [Σάββατο] στην Αθήνα.

Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα έχουμε μια τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε να κάνουμε μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πολλά πράγματα αρχίζουν να γίνονται. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά. Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι. Άρα, στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου -όπως σας έχω πει πολλές φορές, υπάρχουν τα τρία – τέσσερα κομμάτια του παζλ τα οποία πρέπει να μπουν στη θέση τους. To πρώτο (σ.σ. η 4η αξιολόγηση) ήδη έχει πάρει το δρόμο του. Ίσως την Τετάρτη ή την Πέμπτη να έχουμε
περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Επίσης, στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Tέλος σχετικά με τα ζητήματα για τα οποία σας είχα πει ότι είναι αγκάθια, θεωρώ ότι τώρα λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Αστερίσκοι από το ΔΝΤ

Με αστερίσκους για τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν συνυπέγραψε την ανακοίνωση των θεσμών αλλά εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση στην οποία αναφέρεται και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους:

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφθηκε την Αθήνα στις 16~19 Μαΐου για να συζητήσει τις πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν σε ένα προληπτικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Η αποστολή έκανε καλή πρόοδο και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες  τις συζητήσεις με τις αρχές από την έδρα του ΔΝΤ, επικεντρώνοντας σε κάποια παραμένοντα θέματα στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας με στόχο τη σύναψη των απαραίτητων εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους που απαιτείται για το προληπτικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγησή τους επί του προγράμματος του ESM.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το Ταμείο, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και συνακόλουθα μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει το Ταμείο ως «επόπτης» στο μεταμνημονιακό σχήμα και να μην ενεργοποιήσει το πρόγραμμα προληπτικής γραμμής που έχει αιτηθεί η Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα βρίσκονται κοντά στις γερμανικές και ολλανδικές επιθυμίες που προβλέπουν την ‘σαλαμοποίηση’ των μεσοπρόθεσμων μέτρων, με μια πρώτη δόση μέτρων τον Ιούλιο/Αύγουστο και τα επόμενα μέτρα να εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το 2020 και ανάλογα με νέες επικαιροποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αλλά και επιβεβαίωση της πλήρους συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις πρόνοιες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018~2022.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.