Σε ρόλο επόπτη αναμένεται να παραμείνει το ΔΝΤ

Δεν προχωράει η υπόθεση του δανειακού προγράμματος στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού οι διαφορές με τις «ΑΑΑ» χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν ως επί το πλείστον αγεφύρωτες μετά και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Whistler του Καναδά στα πλαίσια της Συνόδου Υπουργών Οικονομικών του G7.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που προκάλεσε η παρουσία της διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde στις συζητήσεις στο Whistler για το ελληνικό χρέος, οι διαφωνίες για το ύψος, τη μορφή και τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, υπήρξε μικρή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Ο χρόνος όμως για μια συμφωνία που θα επέτρεπε την έγκριση της πιστωτικής γραμμής των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο φαίνεται να εξαντλείται. Όπως ανέφερε αξιωματούχος την Πέμπτη, η χρονική διορία για τη σύναψη συμφωνίας είναι η Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Οι διαφωνίες συνίστανται σε δυο κυρίως ζητήματα: α) στην επέκταση της λήξης των διακρατικών δανείων του 1ου Μνημονίου («Greek Loan Facility»), ύψους περίπου 52 δισεκατομμυρίων ευρώ, και β) την εμπροσθοβαρή εφαρμογή όλων των μέτρων εντός του 2018, χωρίς την ύπαρξη αιρεσιμότητας και περιοδικών ελέγχων από τους θεσμούς. Οι «ΑΑΑ» χώρες (Γερμανία και Ολλανδία βασικά) δεν δέχονται την επέκταση του GLF, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους. Το δάνειο αυτό αρχίζει να ωριμάζει το 2020 και σύμφωνα με διπλωμάτη μιας εξα αυτών των χωρών, ‘η σταδιακή αποπληρωμή του δανείου αυτού θα είναι η καλύτερη διαφήμιση προς τους ψηφοφόρους των χωρών μας πως τα δάνεια της Ελλάδας αποπληρώνονται και δεν θα χαριστούν’. Όσον αφορά την αιρεσιμότητα, υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις των κοινοβουλίων της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τους όρους έγκρισης της ελάφρυνσης του χρέους, οι οποίες είναι ‘πολιτικά τοξικό να αναθεωρηθούν, πόσω μάλλον να παρακαμθούν με κάποιον τρόπο΄, όπως ενέφερε ο ίδιος διπλωμάτης. Οι χώρες της Ευρωζώνης απαιτούν επίσης τη θέσπιση ρήτρας βάση της οποίας θα ακυρώνονται αυτομάτως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

Centeno: Δεν είναι απαραίτητο να εγκρίνει το ΔΝΤ την ελάφρυνση του χρέους

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να ερμηνευθούν οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Mário Centeno στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη η έγκριση του Ταμείου στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους για να πεισθούν οι αγορές για τη φερεγγυότητά του. “Θεωρώ ότι ο κόσμος θα μπορέσει να δει το συνολικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι συμβεβλημένο και στο μέλλον ό,τι και να συμβεί, λόγω της ήδη μεγάλης χρηματοδοτικής έκθεσής του στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Centeno. Η δήλωση αυτή του Centeno μπορεί να ερμηνευθεί και ως προάγγελος της μη έγκρισης από το Ταμείο της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει ο ESM και θα εγκρίνει το Eurogroup. O Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη πως η ελάφρυνση θα αφορά στα δάνεια του 2ου Μνημονίου προς την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως έχει αποκλειστεί η ελάφρυνση του GLF. Ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζεται η επέκταση της λήξης και η αύξηση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF, τα οποία ανέρχονται σε 131 δισεκατομμύρια ευρώ.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.